Samsung Galaxy S5: 5 redenen om ‘m wel of juist niet te kopen

De elektronicafabrikant vierde gisteren in Barcelona de komst van de smartphone Galaxy S5. Maar wordt het opnieuw een verkoophit?

1 Een nieuwe verpakking

Dit toestel kan tegen stof en (een beetje) water. Dat betekent dat je er nog mee kunt bellen nadat je ‘m uit de wc hebt gevist. Bij een telefoon van circa 600 euro (exacte prijs is nog niet bekend) hoort zo’n goede bescherming. Bij de S5 is de plastic achterzijde opgewaardeerd met geperforeerd glimmend kunststof. Het voelt robuuster aan dan de gladde achterkant van de voorgangers van de S5. Mooi? Smaken verschillen.

2 De binnenkant is verbeterd

Samsung heeft de bezem gehaald door de Touchwiz-bediening. Simpele iconen, minder 3D-effecten. Vergelijk het met de restyling van iOS7, zij het minder radicaal. Nadeel: de software vergt erg veel opslagruimte.

3 Een vingerafdrukscanner

Apple veranderde de home-knop van de iPhone 5S in een vingerafdrukscanner, de S5 leert je vingerafdruk door je vinger acht keer langs de onderzijde van het scherm te vegen. Zo kun je je bestanden beveiligen en mobiele betalingen via PayPal doen.

4 Roep de noodtoestand uit

Als de accu van je telefoon bijna leeg is biedt de S5 een ultrazuinige modus aan: het scherm wordt zwart-wit, en je kunt alleen nog wat basale taken uitvoeren. Daardoor ben je met die laatste procenten acculading nog wel uren bereikbaar.

5 Met slimme gadgets

De S5 werkt samen met Samsung wearables, draagbare gadgets als de vernieuwde smartwatch Gear 2. Wel prijzig: de Gear 2 kost 299 euro, de Gear 2 Neo (zonder camera) 199 euro. En de Gear Fit, een fitnessband met gebogen amoled-scherm in spetterende kleuren, gaat 199 euro kosten.