Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rellen op de Krim - internationaal arrestatiebevel Janoekovitsj

Een confrontatie tussen betogers in Simferopol.
Een confrontatie tussen betogers in Simferopol. Foto AFP / Vasiliy Batanov

Bij rellen op de Krim tussen pro-Russische demonstranten en aanhangers van de nieuwe machthebbers is vandaag een dode gevallen. Mogelijk overleed de persoon aan een hartaanval, meldt persbureau Reuters. Tegen de afgezette oud-president Viktor Janoekovitsj is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, meldt het persbureau op gezag van de kersverse procureur-generaal

Ondanks verschillende geruchten die het tegengestelde beweerden, verblijft de gevallen leider volgens hoofdaanklager Oleg Machnitski nog steeds in Oekraïne. Rusland heeft ondertussen aangekondigd de beveiliging van zijn Zwarte Zee-vloot op de Krim te versterken.

Dreigende afsplitsing

Het is al dagen onrustig op het Oekraïense schiereiland, dat eeuwenlang bij Rusland hoorde en veel Russischtalige inwoners heeft. De overwegend etnisch Russische bevolking heeft weinig op met de recente ontwikkelingen in Kiev en wil zich afscheiden. De Krim-Tataren daarentegen zijn door hun anti-Russische gevoelens juist voor de machtswisseling in het land.

In dit filmpje wordt de situatie verder uitgelegd:

De dode die vandaag is gevallen zou verder geen letsel hebben. Er deden geruchten de ronde dat het slachtoffer was gevallen bij een explosie in Simferopol - de hoofdstad van de Krim. Een woordvoerder van de lokale politie ontkent dit.

Aparte status

De Krim heeft heeft binnen het Oekraïense staatsbestel een autonome status. Vorige week bleek al dat het schiereiland mogelijk afscheiding overweegt.

De extra beveiliging van de Russische vloot geldt als voorzorgsmaatregel, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets.

“Als de demonstranten zouden oprukken naar de Russische bases in Sebastopol en Balaklava, zouden die kunnen terugschieten.”

Staat van paraatheid

Het nieuwe regime in Kiev heeft inmiddels aangekondigd terughoudend te zijn met de opsporing van de zaterdag afgezette president Janoekovitsj. Maandag werd tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd voor het plegen van massamoorden op vreedzame burgers. Het parlement heeft te kennen gegeven Janoekovitsj voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te willen brengen.

De Russische president Poetin heeft vandaag het leger in West-Rusland bevolen de staat van paraatheid te testen door een militaire oefening. Dat meldde persbureau Reuters. Volgens Smeets wil Rusland zo laten zien dat het land klaarstaat om te reageren op de gebeurtenissen in Oekraïne. De Russische regering houdt overigens vol dat de oefening niets te maken heeft met de ontwikkelingen in het buurland.

Gewonden naar Tsjechië, NAVO geeft complimenten

De Tsjechische regering kondigde vandaag aan dat zo’n twintig Oekraïense betogers die gewond raakten tijdens de bloedige rellen van vorige week in Praag medische behandeling kunnen krijgen. Ze worden morgen met twee militaire vliegtuigen overgebracht naar de Tsjechische hoofdstad, meldt persbureau AP.

De NAVO roemde het Oekraïense leger, omdat het zich de afgelopen weken afzijdig wist te houden in de Oekraïense revolutie. In een democratie is het van belang dat de krijgsmacht zich niet mengt in het politieke proces, aldus de ministers van defensie van de NAVO in een verklaring.