Poetin test staat van paraatheid leger West-Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische krijgsmacht opdracht gegeven tot een paraatheidsoefening.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische krijgsmacht opdracht gegeven tot een paraatheidsoefening. Reuters / Mihail Metzel

De Russische president Poetin heeft het leger in West-Rusland bevolen de staat van paraatheid te testen door een militaire oefening. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is het een zoveelste signaal dat Rusland klaar staat om te reageren op gebeurtenissen in buurland Oekraïne.

Het westelijke district van Rusland grenst aan Oekraïne, dat ligt tussen de NAVO-landen en Rusland. Moskou erkent de nieuwe machthebbers in Oekraïne niet. Volgens premier Medvedev is er in Oekraïne sprake van “gewapende muiterij” en andere “aberraties” en worden Russische burgers en belangen in het land bedreigd. Omdat de oppositie het akkoord heeft geschonden dat vorige week vrijdag met Janoekovitsj werd gesloten, is de huidige regering volgens hem “niet legitiem”. Poetin zelf heeft sinds voormalig president Janoekovitsj is afgezet geen commentaar meer gegeven op de situatie in zijn buurland.

Poetin heeft sinds hij president is in 2012 vaker dit soort verrassingsoefeningen aangekondigd om het leger bij de les te houden. Maar dit keer kunnen de geopolitieke ontwikkelingen nauwelijks duidelijker zijn, schrijft persbureau Reuters. De VS en Europese landen hebben Rusland gewaarschuwd voor militaire interventie in de voormalige Sovjetrepubliek, die door Poetin wordt aangeduid als “broedernatie”. Hij wil dat het land zich voegt bij zijn Euroaziatische Unie.

Groot-Brittannië: we houden het in de gaten

Groot-Brittannië zal de acties van de Russen nauwlettend in de gaten houden, zei de Britse minister van Defensie Philip Hammond tegen persbureau Reuters.

“We zullen zeker alle activiteiten van de Russische krijgsmacht in de gaten houden. We roepen alle betrokken partijen op om het Oekraïense volk zelf interne problemen te laten oplossen en de toekomst te bepalen, zonder inmenging van buitenaf.”