Operationele winst Corbion lijdt door reorganisatie

Corbion, het voormalige CSM, heeft in de laatste maanden van vorig jaar een fors lagere operationele winst geboekt, vooral als gevolg van hoge eenmalige kosten. Het bedrijf hield, na aftrek van operationele kosten, iets minder dan tien miljoen euro over. Dat heeft het voedingsconcern bekendgemaakt.

In het laatste kwartaal van 2012 kwam Corbion nog uit op een operationele winst van 21,2 miljoen euro. Het bedrijf uit Diemen moest dit jaar echter zo’n 12,5 miljoen uitgeven aan adviezen bij de verkoop van dochter Bakery Supplies. Zonder die kosten kwam de operationele winst juist wel hoger uit dan een jaar eerder.

Met de verkoop van Bakery Supplies is de top van Corbion er naar eigen zeggen in geslaagd het bedrijf om te vormen tot een concern dat zich louter nog richt op biologische voedingsingrediënten. Voor topman Gerard Hoetmer en financieel topman Koos Kramer is dat aanleiding om hun functie in mei van dit jaar neer te leggen, zo maakten zij gisteren bekend.

“In de afgelopen negen jaar hebben Corbion en diens voorganger CSM ingrijpende veranderingen ondergaan”, aldus Hoetmer, die zegt dat ‘het nieuwe Corbion’ nu een feit is. Hoetmer wordt opgevolgd door Tjerk de Ruiter, terwijl Eddy van Rhede van der Kloot de nieuwe financieel topman wordt. De aandeelhouders moeten hier nog wel mee instemmen.

Ondanks de kosten voor het reorganiseren hield Corbion ook over heel 2013 slechts iets minder operationele winst over dan een jaar eerder. Het voedingsbedrijf kwam uit op een zogeheten Ebitda van ruim 81 miljoen euro, tegen bijna 89 miljoen euro in 2012. Netto hield Corbion dit jaar 4,2 miljoen over, na een verlies van ruim 65 miljoen een jaar eerder.

Ook de omzet van het beursgenoteerde bedrijf liep vorig jaar licht terug, met 1,3 procent naar ruim 740 miljoen euro. Dat kwam vooral door ongunstige wisselkoersen, waardoor Corbion van zijn omzet in vreemde valuta’s minder overhield, nadat deze was omgewisseld in euro’s. In het vierde kwartaal steeg de omzet juist licht, met een procent naar 185 miljoen euro. (Novum)