Ook het OM denkt dat Wulff wordt vrijgesproken

Bondspresident Wulff moest in 2012 zijn ambt neerleggen wegens vermeende omkoping. Morgen volgt het vonnis.

Ex-president Christia Wulff, eind 2013 op weg naar de rechtbank in Hannover.
Ex-president Christia Wulff, eind 2013 op weg naar de rechtbank in Hannover. Foto AFP

Morgen spreekt de rechter in Hannover ex-bondspresident Christian Wulff (CDU) vrij van omkoopbaarheid. Dit verwacht zelfs het Openbaar Ministerie, dat uit protest tegen de gang van zaken tijdens het proces, dat in november begon, geweigerd heeft een eis te formuleren.

Christian Wulff was in februari 2012 de eerste bondspresident die zich, onder invloed van de enorme publieke druk, gedwongen zag zijn ambt neer te leggen. Vervolgens werd tegen het voormalige Duitse staatshoofd een strafzaak aangespannen wegens het aannemen van giften (Vorteilsannahme). En terwijl de uitspraak in het proces morgen wordt verwacht, kon Duitsland gisteravond al kijken naar de nieuwe televisiefilm Der Rücktritt (Het aftreden) van de commerciële zender SAT1: een versoapte versie van de 63 dagen die aan de val van de bondspresident voorafgingen.

De zaak-Wulff draaide aanvankelijk om een waslijst aan grotere en kleinere kwesties waaraan Wulff zich, toen nog als minister-president van Nedersaksen, schuldig zou hebben gemaakt. Dat ging bijvoorbeeld om vraagtekens over de gunstige hypotheek die hij kon afsluiten voor een nieuw huis, zijn vele innige vriendschappen met mensen uit het bedrijfsleven, zijn leven met zijn nieuwe echtgenote Bettina. In de media ontstond een beeld van een glamour-president, die niet het morele plechtanker van de natie was. Want dat is wat van het Duitse staatshoofd wordt verwacht.

Toen de media begin 2012 hun aandacht voor Wulff enigszins verloren, was hij geen president meer, was zijn tweede vrouw van hem gescheiden en werd hardop de vraag gesteld of hij eigenlijk wel recht had op de extraatjes voor voormalige presidenten.

Van alle zaken die volgens het OM ertoe hadden geleid dat rond Wulff de schijn van laakbaar handelen hing, resteerde uiteindelijk slechts één concreet verwijt. Hij zou als minister-president van Nedersaksen in 2008 tijdens een bezoek aan de oktoberfeesten een deel van de hotelovernachting hebben laten betalen door een bevriende filmfinancier. Het ging om een bedrag van 720 euro. In ruil daarvoor zou Wulff bij de top van Siemens hebben gepleit voor financiering van een filmproject.

Wulff ontkent. En tijdens het proces kon het OM deze aanklacht niet hardmaken. Maar volgens de aanklager heeft de rechter door het schrappen van vele getuigen de procesvoering gehinderd. Verwacht wordt dat het OM in hoger beroep gaat, en dan wordt het hele proces nog een keer herhaald.