Oekraïense oproerpolitie ‘Steenarend’ opgeheven

De Oekraïense oproerpolitie Berkoet (steenarend), die afgelopen drie maanden een cruciale rol heeft gespeeld bij het geweld in Kiev, is opgeheven. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken, sinds dit weekeinde opvolger van de nog steeds voortvluchtige politieminister Zachartsjenko, heeft de gendarmerie gisteren per decreet opgeheven.

Avakov probeert zo niet alleen een eind te maken aan de elitetroepen die symbool staan voor het bloedbad van vorige week maar ook greep te krijgen op de politie. Net als de regering-Janoekovitsj valt de Berkoet nu ongecoördineerd uit elkaar.

In de westelijke stad Lviv, waar de lokale commandant van Berkoet ontslag heeft genomen, hebben agenten van de oproerbrigade op een podium in het stadscentrum openbaar boete gedaan voor hun handelen. In de oostelijke industriestad Donetsk, electoraal bolwerk van voormalig president Janoekovitsj stonden veel burgers langs de kant om terugkerende eenheden juist toe te juichen.

Volgens een krant in Kiev zijn er uit de hoofdstedelijke Berkoet zeker dertig man gedeserteerd, met medeneming van wapens. Om niet traceerbaar te zijn, hebben ze hun mobiele telefoons uitgezet. Een politiebron vermoedt dat ze in enkele dagen opduiken in bijvoorbeeld Donetsk of op de Russisch-talige Krim, waar een deel van de bevolking in actie is gekomen tegen de nieuwe macht in Kiev.