Nieuw onderzoek vliegramp Faro - Martinair niet aansprakelijk

Reddingswerkers bij het wrak van het vliegtuig dat neerstortte en in brand vloog bij het Portugese Faro.
Reddingswerkers bij het wrak van het vliegtuig dat neerstortte en in brand vloog bij het Portugese Faro. Foto ANP

Er moet nieuw onderzoek komen naar de vliegramp in het Portugese faro in 1992. Dat oordeelde de rechter in Den Haag zojuist in een zaak die dertig slachtoffers en nabestaanden hadden aangespannen tegen de Staat. In een andere zaak over de vliegramp in Amsterdam vandaag oordeelde de rechter dat luchtvaartmaatschappij Martinair niet aansprakelijk is.

Dat meldt persdienst Novum. De vliegtuigcrash is een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. Er kwamen 56 mensen om en meer dan honderd mensen raakten gewond. Portugese onderzoekers concludeerden dat het vliegtuig neerstortte als gevolg van een windvlaag, maar overlevenden vertelden een ander verhaal. Volgens hen zijn bij het onderzoek naar de ramp, nu 21 jaar geleden, fouten gemaakt, mogelijk om de bemanning uit de wind te houden.

De Haagse rechter vindt dat deskundigen opnieuw naar de laatste zes minuten voor de crash moeten kijken.

Martinair niet aansprakelijk

In een eerdere zaak vandaag oordeelde de rechter in Amsterdam dat luchtvaartmaatschappij Martinair, nu opgegaan in KLM, niet aansprakelijk is voor de vliegramp. Slachtoffers en nabestaanden probeerden dat af te dwingen. Zij hebben al een schadevergoeding gekregen na de ramp. Daarbij is afgesproken dat zij niet op de zaak zouden terugkomen, tenzij er sprake zou zijn van dwaling door Martinair. Daarvan is volgens de rechter geen sprake, zo zei hij volgens de NOS. Vorige maand zei een luchtvaartdeskundige die onderzoek had gedaan naar de ramp dat de piloot eigenlijk niet had mogen landen.