kort

fot REUTERS

Groot-Brittannië

‘Geheime dienst maakt online zwart’

De Britse geheime dienst GCHQ verandert online informatie van personen en bedrijven om deze in een negatief daglicht te stellen. Dat meldt The Intercept, de nieuwe website van NSA-onthuller Glenn Greenwald. In de zogeheten ‘JTRIG’-documenten van de geheime dienst staan tactieken beschreven die GCHQ gebruikt om valse informatie te plaatsen. De Britten zouden informatie op sociale netwerksites zoals Facebook veranderen en toevoegen. Ook zou de dienst blogs, in naam van een bepaald persoon, aanmaken en hier valse informatie op plaatsen.

Turkije

‘Duizenden politici afgeluisterd’

De Turkse premier Erdogan is woest over vermeende opnames van afgeluisterde gesprekken die de afgelopen weken zijn opgedoken. De meest recente opname verscheen maandag online. Het zou gaan om een gesprek tussen Erdogan en zijn zoon, die bespreken hoe ze van grote sommen contant geld afkomen die bij hen thuis liggen. Het gesprek zou hebben plaatsgevonden in december, de dag nadat de zoons van drie ministerswaren gearresteerd in verband met een omvangrijk corruptieonderzoek. Erdogan zei gisteren dat de opnames zijn gefabriceerd en dat hij juridische stappen zal ondernemen tegen de daders. Regeringsgezinde kranten meldden dat sinds 2011 duizenden hoge politici en zakenmensen zijn afgeluisterd. Dat zou zijn gedaan door openbaar aanklagers, die aanhangers zijn van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, de tegenstander van Erdogan.

UU

Celbioloog manipuleerde data

De Universiteit Utrecht heeft een Nederlands-Indiase plantencelbioloog schuldig bevonden aan het manipuleren van gegevens in wetenschappelijke artikelen. In vier artikelen, van wie Pankaj Dhonukshe de belangrijkste auteur was, zijn manipulaties van gegevens geconstateerd. De universiteit benadrukt dat de co-auteurs zich niet schuldig hebben gemaakt aan schending van de wetenschappelijke integriteit.