‘In het bedrijfsleven is 90 procent soms ook genoeg’

Naam: Eline Jurg (40) Was: 11 jaar lang bobsleester en deed mee aan de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City en 2006 in Turijn Is nu: HR-adviseur bij Volkswagenimporteur Pon

„De stap van de bobslee naar het bedrijfsleven was even wennen. Als topsporter ben je heel perfectionistisch. Alles moet 100 procent zijn. In het bedrijfsleven is 90 procent soms ook genoeg. Als je een deadline niet haalt, word je niet keihard afgerekend zoals in de sport. Het bedrijfsleven is veel zachter.

In het begin vond ik dat moeilijk. Ik stoorde me er bijvoorbeeld aan dat de magazijnkast een chaos was. Ik voelde me verantwoordelijk om die ook netjes te houden. Nu ben ik er aan gewend dat niet alles perfect hoeft te zijn, en vind ik die rust fijn.

Als sporter stond het teambelang altijd voorop. Je staat met z’n tweeën achter de slee, houdt elkaar voortdurend scherp. Wat telt, is het resultaat van het team. Ook nu weet ik dat ik onderdeel ben van een team. Soms zie je in het bedrijfsleven mensen die hun eigen prestatie belangrijker vinden dan het teambelang. In de sport is de communicatie vaak directer en harder. Dan spraken we elkaar meteen aan op dingen die beter kunnen. Binnen een bedrijf doe je dat minder snel en op een andere manier.

Ik heb heel veel aan mijn topsportcarrière gehad, maar praat er met collega’s heel weinig over. Ik hou dat eigenlijk een beetje stil, omdat ik het leuk vind om gewoon Eline te zijn.”