Nieuwe concertserie Concertgebouworkest duidt meesterwerken

Het Koninklijk Concertgebouworkest komt volgend seizoen met een nieuwe concertformule, de serie Essentials, met klassieke stukken die je beslist gehoord moet hebben. Er staat iedere keer één meesterwerk centraal. Voorafgaand klinkt een concert met een jonge solist, waarna het ‘meesterwerk’ van duiding wordt voorzien. Het orkest wil met de nieuwe formule klassieke muziek ontsluiten voor een publiek dat daar niet of minder mee vertrouwd is. De concerten beginnen om 21 uur; de solist van de avond is een verrassing. In het seizoen 2014-2015 staan drie zulke concerten op het programma, met onder meer Richard Strauss’ Eine Alpensinfonie. Het programma belooft verder vooral voor liefhebbers van Sjostakovitsj mooi te worden: drie van diens symfonieën (4, 5 en 10) zullen worden gedirigeerd door Andris Nelsons (35), de Let die wel genoemd wordt als opvolger van chef-dirigent Mariss Jansons, ook Let. Nelsons zal ook een tournee van het Concertgebouworkest gaan leiden. Violist Leonidas Kavakos zal regelmatig optreden. (NRC)