‘Eerst zat je op voetbal, nu zit je op je balzak’

en zijn Melisa houden een persdag in de SBS-skybox in de ArenA, om hun realitysoap te pluggen.

Ex-voetballer Andy van der Meijde en zijn vriendinMelisa Schaufeli in de Amsterdam ArenA.
Ex-voetballer Andy van der Meijde en zijn vriendinMelisa Schaufeli in de Amsterdam ArenA. Foto ROGER CREMER

De jolige sfeer zit er goed in, al is het hun zoveelste interview in een lange reeks. Ex-voetballer Andy van der Meijde krijgt onder tafel schopjes van zijn vriendin Melisa Schaufeli. „Ze is zo gek, jôh”, zegt Van der Meijde. Tegen haar: „Hou eens op, met die kleine voetjes van je.” Tegen de verslaggever: „Maat 46 hoor.” Hij proest het uit.

Ze zitten in de skybox van SBS in de Amsterdam ArenA – voor hen op tafel onaangeroerde schalen met afgekoeld bittergarnituur. Ze houden een persdag wegens hun realitysoap Andy & Melisa, vanaf vrijdagavond op tv. Het is een belangrijk programma voor SBS, dat al tijden zoekt naar een kijkcijferkanon voor het commercieel interessante tijdstip aan het begin van het weekeinde. Andy & Melisa combineert de grollen van Geer & Goor met het huiselijke van De Pfaffs, de Vlaamse realitysoap over het gezin van oud-voetbalkeeper Jean-Marie Pfaff.

Producent Eyeworks benaderde Van der Meijde en Schaufeli na hun deelname aan het RTL-programma Jouw vrouw, mijn vrouw. Van der Meijde deed bovendien mee aan Sterren dansen op het ijs. „Puur voor de promotie van mijn boek, het schaatsen zag er niet uit.” Eind 2012 stootte Van der Meijde’s biografie Geen genade E.L. James van de hoogste positie op de bestsellerlijst. Het boek, van Voetbal International-journalist Thijs Slegers, verhaalde over het losgeslagen leven van de profvoetballer, die van Ajax naar Inter naar Everton ging, waar hij op een zijspoor belandde. Hij kwam nauwelijks van de reservebank, verdiende ondertussen duizenden euro’s per week en verloor zich in seksfeesten en drugsgebruik. Het was het einde van zijn voetbalcarrière.

„Van mij hoefde die reallifesoap niet zo”, zegt Van der Meijde. „Maar zij vond het wel een leuk idee.” Schaufeli, voormalig naaktmodel en eerder op tv te zien als deelneemster van De Gouden Kooi en Paradise Hotel: „En dan mocht hij een half jaar de baas zijn in bed.” Ze schateren.

Schaufeli, serieus: „Er kwamen door het boek veel vragen over ons leven.”

Van der Meijde: „Of ik nog vreemdging.”

Schaufeli: „Dus ik dacht: laten we dan maar alles blootgeven.”

Van der Meijde: „Dan kunnen de mensen zien dat ik nu mijn leven op de rit heb en gelukkig ben, de vrouw van mijn nachtmerries heb gevonden.” Hij proest het weer uit.

In de eerste aflevering is Van der Meijde – inderdaad – vooral een bankhangende papzak, terwijl Schaufeli de kinderen verzorgt en het huishouden bestiert. Hun Apeldoornse woning is een zoete inval voor familieleden. Geen spoor meer van het losbandige feestbeest, laat staan van de voetballer: een incidenteel partijtje voetbal eindigt voortijdig, met een pijntje. Schaufeli tapt weer een mop: „Eerst zat je op voetbal, nu zit je op je balzakt.”

Ze krijgen de slappe lach. De pr-dame steekt haar hoofd om de deur. Of alles goed gaat? Van der Meijde, schaterend: „Je balzak, kán toch niet dit!” Schaufeli gaat maar even de gang op.

Met de samenstelling van het programma bemoeiden ze zich niet, vertelt hij. Van der Meijde: „We hebben nu alleen de eerste aflevering gezien, verder niets. Maar als het niet bevalt is het: streep eronder. Dan komt er geen tweede seizoen.”

Vorig jaar zei Van der Meijde nog in interviews dat hij zich wilde ontwikkelen als voetbaltrainer. Nu neemt het sterrendom de overhand: hij figureert ook nog in een reclamespot voor biologische koffie. „Het leven komt zoals het komt”, zegt hij. „De KNVB zei tegen me: je moet kiezen, óf je wordt een bekend persoon in de voetbalwereld, óf een bekend persoon op televisie.”

Schaufeli, inmiddels terug in de skybox: „Hebben ze dat echt gezegd? Kan je niet alle twee doen?”

Van der Meijde: „Je moet als trainer niet elke week met je kop op tv komen, dat snap ik wel. Maar dat trainerschap kan altijd nog, toch? Nu is dit leuk, maar wie weet kijkt er niemand, dan stort ik me over een jaar weer vol op de trainerscursus.”

Schaufeli: „Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wél hebt gedaan. En het is leuk voor de kinderen, om het later terug te kijken.”

Van der Meijde: „Hopelijk is het na deze acht afleveringen weer over.” Schaufeli: „Of er komen er 800, dat weet je nooit.”