De wens om een fruitsaladeslaaf

Als ik heel rijk zou zijn, zou ik iemand in dienst nemen met de speciale taak om fruitsalades voor mij te maken. Dat lijkt me nu echt het toppunt van luxe. Ik ben namelijk dol op fruitsalades, maar de momenten waarop ik er het meest trek in heb zijn zelden momenten waarop ik zin heb om een kwartier te staan schillen en schoonmaken.

Toch moet je jezelf zo’n salade af en toe gunnen. Gewoon, omdat je het waard bent. Deze wordt het lekkerst wanneer de smaken een kwartiertje de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Het grote voordeel daarvan is: als je je in de tussentijd even met iets heel anders bezig houdt, kun je vervolgens net doen of die kom fruit er zomaar opeens is, voor je klaargezet door een onzichtbare maar oh zo attente fruitsaladeslaaf. Tadaa!

Zoals met veel recepten kun je ook hierop in alle vrijheid variëren. Papaja in plaats van peer is een goed idee, net als gedroogde vijgen in plaats van dadels. In plaats van walnoten kun je uiteraard ook hazelnoten of pecannoten gebruiken. Of wat dacht je van grof gehakte verse kokos, of van die gedroogde kokoskrullen die ze bij natuurwinkels verkopen? En neem dan, als je daar toch bent, meteen eens een bakje schapenyoghurt mee. Da’s ook heel lekker bij deze salade.

Boen de sinaasappel schoon en rasp op een fijne rasp de oranje schil eraf. Halveer de sinaasappel en pers hem uit. Doe het sap met de sinaasappelzest en de honing in een pannetje. Warm de vloeistof lichtjes op, roer tot de honing is opgelost en laat onmiddellijk weer afkoelen. Voeg eventueel naar smaak een paar druppels oranjebloesemwater toe. Verwijder de pitten van de dadels en snijd ze in lange reepjes. Rooster de walnoten even in de oven of in een koekenpan en hak ze grof. Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Snijd de appel met schil en al in schijfjes.

Schep de dadels, walnoten, peer en appel om met de sinaasappelmarinade en laat alle smaken een kwartier intrekken. Serveer met een flinke schep yoghurt. Tadaa!