De plaatsvervanger voor het Opperwezen

Zien Film

Un poison violent

Arte, 20.15-21.35u.

Anna is een 14-jarig meisje op de rand van de puberteit. Haar gezichtje is pure onschuld, maar ze heeft al een volwassen lichaam. Ze is streng gelovig opgevoed, maar in het stadium geraakt waarin ze twijfelt aan het bestaan van God.

Het sterke speelfilmdebuut uit 2010 van Katell Quillévéré volgt haar een paar weken, als ze haar vakantie doorbrengt in Bretagne. Haar vader heeft net het huis verlaten voor een andere vrouw, zijn echtgenote achterlatend met zijn zieke vader.

Un poison violent heeft een autobiografische dimensie: regisseur Quillévéré verloor als puber haar geloof, en net als Anna verruilde zij een abstracte liefde voor het Opperwezen voor een concreter verlangen.

In haar film is dat een innemend jongetje dat tegelijkertijd brutaal en verlegen is. De scènes samen met Anna vormen het hoogtepunt van de film. De blik als hij Anna vraagt of hij haar borsten mag zien is onbetaalbaar. Later zingt hij een zelfgeschreven liefdeslied met een oprechtheid die bijna pijn doet. De muziekkeuze is sowieso treffend. Religieuze folkmuziek tegenover de oude Franse chansons die opa graag draait: de thematiek van geest versus lichaam mooi muzikaal vertaald.