‘Collega’s steken tijd in dingen die ze toch niet kunnen beïnvloeden’

Naam: Bram Ronnes (35)

Was: 12 jaar beachvolleyballer en deed mee aan de Zomerspelen van 2008 in Peking

Is nu: programmamanager bij uitzendorganisatie Randstad

„Als je het bedrijfsleven blijft vergelijken met de topsport dan word je teleurgesteld. In de sport heb je controle en is het doel duidelijk: een medaille. Toen ik in het bedrijfsleven begon, zag ik dat ik invloed had op een klein stukje in een groter geheel. Ik wilde output gaan leveren, maar realiseerde me dat die minder concreet is. Op het WK in Zwitserland versloegen we bijvoorbeeld het Zwitserse team in een vol stadion. Dat was geweldig. Een vergadering die goed loopt, is een heel ander succes.

Als sporter heb ik geleerd om alleen energie te steken in zaken waar ik invloed op heb. Ik zie dat collega’s ook tijd steken in dingen die ze toch niet kunnen beïnvloeden. En ze zijn soms minder gedreven dan sporters. De een werkt omdat hij het werk geweldig vindt, maar er zitten ook mensen bij die alleen werken om hun hypotheek te betalen.

Wat voor mezelf belangrijk is, is dat ik mezelf blijf beoordelen. Ik leg de fout snel bij mezelf en probeer daarvan te leren, dat heb ik echt uit de sport.

Ik stuur nu een team van zes loopbaanadviseurs en een matchmaker aan die oud-topsporters moeten helpen bij het opstarten van een tweede carrière. Beachvolleyballer Bram werd medewerker Bram. Dat was nieuw voor me. Maar ik moet zeggen dat ik veel leer van het bedrijfsleven. Geduld hebben bijvoorbeeld. En sport is zwart-wit. In een bedrijf leer je dat dingen soms genuanceerder liggen.”