Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Adviespunt Klokkenluiders: ambtenaar is niet goed beschermd

Martin van Pernis, voorzitter commissie Adviespunt Klokkenluiders, aan het woord tijdens de lancering van het adviespunt Klokkenluiders in 2012.
Martin van Pernis, voorzitter commissie Adviespunt Klokkenluiders, aan het woord tijdens de lancering van het adviespunt Klokkenluiders in 2012. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Bij het merendeel van de gemeenten is in de openbare bronnen geen klokkenluidersregeling te vinden, of een regeling waarin de bescherming van de meldende ambtenaar wordt geregeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Adviespunt Klokkenluiders.

Het adviespunt deed het onderzoek naar aanleiding van het ontslag van een Rotterdamse ambtenaar die de media inlichtte over illegale moskee-internaten. Deze maand bepaalde de rechter dat Rotterdam de ambtenaar niet had mogen ontslaan.

Hannah de Jong, directeur van het Adviespunt zegt:

“De kwaliteit en vindbaarheid van een regeling zegt iets over het belang dat gemeenten hechten aan klokkenluiders en het ontvangen van meldingen – en over de integriteit van die organisatie”.

Van de 38 onderzochte gemeenten was bij zestien geen regeling terug te vinden in openbare bronnen; 22 gemeenten hebben een regeling, maar tien daarvan volgen niet de modelregeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en hebben dus geen specifieke bescherming van meldende ambtenaren.

Geen van de vier grote steden heeft de specifieke bescherming van ambtenaren – vindbaar – vastgelegd.

Lees het hele artikel vanmiddag in NRC Handelsblad.