Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Aanslag op hoofdredacteur Hongkong

De aanslag vanochtend op een ex-hoofdredacteur van een kritische krant in Hongkong, daags na een demonstratie voor persvrijheid, voedt de bezorgdheid in de stad voor een strakkere greep op de pers van de Chinese overheid.

Kevin Lau Chun-to, tot voor kort hoofdredacteur van dagblad Ming Pao werd vanochtend op straat verschillende keren in de rug gestoken door twee mannen op een motor. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Uitgever Phyllis Tsang zei: „Deze aanval schaadt het beeld van Hongkong als een veilige stad en schaadt zijn reputatie van mediavrijheid.”

Hoofdredacteur Lau werd onlangs vervangen door de Maleisiër Chong Tien-siong, die ervan wordt verdacht zetbaas van het Chinese regime te zijn. Lau werd aangesteld als chef van de afdeling e-boeken en onderwijsmateriaal van de uitgeverij. De redactie vreest voor de onafhankelijkheid van de krant.

Afgelopen zondag protesteerden zesduizend demonstranten voor het regeringsgebouw in Hong Kong voor het behoud van persvrijheid. De voormalige Britse kolonie werd in 1997 aan China overgedragen. Sindsdien vrezen de bewoners voor een steviger greep van de Chinese regering. Die respecteert het kapitalistische systeem van de rijke stad, maar heeft minder op met de democratische tradities.

Dagblad Ming Pao is onder meer opgericht door Louis Cha, beroemd schrijver van kungfu-romans, en is eigendom van de kleurrijke Maleisische mediamagnaat Tiong Hiew King.