Website grootste bitcoinbeurs MtGox offline - koers daalt hard

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nadat bitcoinbeurs MtGox al twee weken geen bitcoins meer wisselde en de koers van de virtuele munt hard naar beneden ging, is nu ook de website van MtGox offline. Gisteren werd al bekend dat MtGox per direct is teruggetreden uit het bestuur van de Bitcoin Foundation en werden alle tweets van het twitteraccount van MtGox verwijderd.

Update 17.10 uur: Zojuist heeft MtGox een verklaring op zijn website gezet waarin wordt gezegd dat alle transactie “voorlopig” zijn stopgezet, vanwege “recente nieuwsberichten en de mogelijke gevolgen voor MtGox operaties”.

De Japanse wisseldienst was tot voor kort de belangrijkste wisseldienst in zijn soort. De prijs die op MtGox voor een bitcoin gold, werd door verkopers van bitcoins massaal overgenomen. Voor de koers van de bitcoin werd vooral naar MtGox gekeken. Maar door ‘technische problemen’ kelderde de koers de afgelopen twee weken enorm. In nrc.next legt redacteur Laura Wismans vandaag uit wat er is gebeurd:

“Sinds 7 februari kan er geen geld meer gewisseld worden via MtGox. De wisseldienst had last van zogenaamde ‘spoofs’ in transacties. Dat zit zo: betalingen met bitcoins worden automatisch ondertekend met een handtekening. Die handtekening wordt vervolgens door computers in het bitcoinnetwerk gecontroleerd, waarna de transactie wordt opgenomen in het algemene bitcoinkasboek, de blockchain. Als iemand anders snel tussen het versturen van de opdracht en de controle in gaat zitten en de handtekening verandert, dan lijkt het alsof het bedrag nooit is overgemaakt. Dit is bij MtGox zo vaak gebeurd, dat de dienst besloot voorlopig geen bitcoins meer voor dollars of andere valuta te wisselen, of andersom.”

In een document dat is verschenen - en waarvan de authenticiteit niet kan worden bevestigd - staat de crisis-strategie van MtCox beschreven. Daarin staat onder meer dat er in totaal 744.000 bitcoins met een totale waarde van 350 miljoen dollar in de afgelopen jaren zijn gestolen.

Tegelijk met het offline gaan van MtGox en het document kwamen andere Bitcoin-beurzen met een gezamenlijke verklaring. De boodschap: we werken er hard aan om manipulatie van de betalingen tegen te gaan en de problemen bij MtGox zouden niet moeten worden gezien als de problemen van de virtuele munteenheid.

Leven voor de bitcoin zonder MtGox?

De koers van de bitcoin lag op MtGox gisteren aan het einde van de middag op 160 dollar (115 euro). Op andere beurzen rond de 575 dollar (420 euro). Ten opzichte van afgelopen oktober, toen er voor één bitcoin nog 900 euro werd betaald, is de koers dus flink gekelderd. Maar hoewel de koers van de bitcoin de afgelopen 24 uur flink heeft moeten inleveren…

…is er mogelijk leven voor de bitcoin zonder MtGox, schrijft Wismans:

“Ook andere wisseldiensten hebben nu een substantieel marktaandeel. Voor dé koers van de bitcoin wordt intussen een andere maatstaf gebruikt: de Bitcoin Price Index. Daarin worden de prijzen van de grootste bitcoinwisseldiensten met elkaar gemixt en tot een index gemaakt. Tot voor kort werd ook de koers op MtGox hierin meegenomen.”

Lees vandaag in nrc.next: Is dit het einde van de grootste bitcoinbeurs? (digitale editie | artikel)