‘Wapendeal Iran en Irak schendt VN-embargo’

Iran heeft een deal gesloten met Irak voor de verkoop van wapens en munitie ter waarde van 195 miljoen dollar. Dat blijk uit documenten die persbureau Reuters onder ogen heeft gekregen. De deal zou een schending betekenen van het wapenembargo van de Verenigde Naties dat tegen Iran van kracht is. „Als het waar is, dan is dit reden voor grote zorgen”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De deal betreft de levering van lichte en middelzware wapens, mortieren, mortiergranaten en munitie voor tanks. Zes van de acht contracten zijn getekend door de Iraanse Organisatie voor de Defensie Industrie. De twee andere door staatsbedrijf Iran Electronic Industries en betreffen nachtkijkers, communicatie-uitrusting en apparatuur om mortieren te geleiden.

Het akkoord is eind november gesloten, enkele weken nadat de Iraakse premier Nouri al-Maliki de Amerikaanse regering had gevraagd om wapens voor de strijd tegen islamitische extremisten. Enkele Iraakse parlementariërs zeggen dat Maliki de deal met Iran heeft gesloten uit frustratie met de trage Amerikaanse leveranties.

Het is voor zover bekend de eerste officiële wapendeal tussen het shi’itische Iran en de door shi’ieten gedomineerde Iraakse regering. De deal weerspiegelt de goede relaties tussen de oude aartsvijanden sinds de val van de sunnitische leider Saddam Hussein. De Iraakse regering is verwikkeld in een strijd met islamitische exremisten en sunnitische stammen in de westelijke provincie Anbar. (Reuters)