Vrees bankroet ziekenhuizen in Noord-Holland

De ziekenhuizen van Alkmaar en Den Helder zullen dit jaar nog failliet gaan als er niet snel wat gebeurt. Van een gezonde financiële situatie bij Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, twee ziekenhuizen die al sinds 2008 aan een fusie werken, is geen sprake meer.

Dat hebben de gemeenteraadsleden van Den Helder in een gezamenlijke brief geschreven aan de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder.

De gemeenteraad dringt er bij de toezichthouder op aan per direct een onderzoek te doen naar de financiële situatie bij MCA/Gemini.

Het bestuur van het ziekenhuis van Den Helder is verbolgen over de actie van de volksvertegenwoordigers. In een schriftelijke verklaring stelt zij dat van een dreigend faillissement „absoluut geen sprake”. Daaraan verbindt het ziekenhuis wel de belangrijke voorwaarde dat de gemeente Den Helder weer een stuk grond van het ziekenhuis terugkoopt dat Gemini wilde gebruiken voor inmiddels geschrapte nieuwbouwplannen. Daarnaast wil het ziekenhuis uit Den Helder dat de gemeente borg gaat staan voor het krediet dat nodig zou zijn om het ziekenhuis te verbouwen.

Het MCA/Gemini was in 2012 financieel gezien een van de slechts draaiende ziekenhuizen in Nederland. Geen algemeen ziekenhuis leed zoveel verlies als de 4,6 miljoen van de combi Alkmaar/Den Helder.

Een woordvoerder van de NZa laat weten dat zij contact zal opnemen met de betrokken zorgverzekeraars. „Die hebben de plicht om te regelen dat patiënten zorg krijgen als zij daar recht op hebben.”