Vijf keer chatten zonder WhatsApp

Sinds het nieuws van de overname door Facebook bekend werd, liggen de privacyvoorwaarden van WhatsApp onder de loep. Wat zijn alternatieven voor de app? Heeft overstappen nut?

Illustratie Fokke Gerritsma
Illustratie Fokke Gerritsma

Door onze redacteur

Niemand die zich druk maakte over de privacyvoorwaarden van WhatsApp. Totdat Facebook de chatapp vorige week kocht voor 13,8 miljard euro. WhatsApp is privacyonvriendelijk, heet het nu, en een deel van de gebruikers gaat op zoek naar alternatieven. Zo gaat het: sluit je een miljardendeal met Facebook, dan krijg je er gratis een imagoprobleem bij.

Terwijl WhatsApp afgelopen weekend platlag vanwege een storing, kreeg de Russische chatapp Telegram er vijf miljoen gebruikers bij. Telegram, dat zich presenteert als een app die wél rekening houdt met privacy, heeft nu tussen de 6 en 10 miljoen gebruikers.

Dat is nog altijd een schijntje vergeleken met marktleider WhatsApp, dat 450 miljoen gebruikers telt. WhatsApp heeft daarmee het belangrijke voordeel van het ‘netwerkeffect’: als een dienst veel gebruikers heeft, sluiten er al snel nog meer gebruikers aan. Voor concurrenten is het bijna onmogelijk daar tussen te komen: om een rol van betekenis te spelen moeten miljoenen klanten overstappen. WhatsApp groeit momenteel met één miljoen gebruikers per dag. Daar kunnen zelfs Facebook en Twitter niet tegenop.

Hoe zit het met de alternatieven voor WhatsApp? Heeft het zin om over te stappen? Vijf apps op een rij.