U heeft één nieuwe drone

Op de hoogte blijven van Amerikaanse drone-aanvallen in het Midden-Oosten, Somalië of elders in de wereld? Metadata+ verzamelt de militaire acties in een handige database en stuurt gebruikers pushberichten als er een nieuwe aanval heeft plaatsgevonden. De app werd begin deze maand beschikbaar in iTunes nadat Apple haar al vijf keer had afgewezen in de afgelopen twee jaar. Metadata+ werd gemaakt door datakunstenaar Josh Begley die al langer strijdt tegen het inzetten van drones door het Amerikaanse leger. Deze aanvallen op afstand worden uitgevoerd op basis van zogeheten metadata van vermeende terroristen, zoals telefoonnummers en gespreksduur. Metadata+ is simpel in het gebruik, de interface bestaat uit twee schermen: een nieuwsfeed met drone-aanvallen en een wereldkaart met daarop de locatie van die aanvallen. De informatie die de app biedt is verontrustend en dat komt ook door de kille en steriele vormgeving.