Teeven: asielbeleid voor Oegandese homo’s wordt versoepeld

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie is van plan het asielbeleid voor Oegandese homo’s te versoepelen. De reden is de nieuwe strenge antihomowet in het Afrikaanse land, die gisteren door president Museveni werd ondertekend.Teeven noemde wet op Radio 1 vanochtend “draconisch”.

Minister Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) na de ministerraad vorige week.
Minister Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) na de ministerraad vorige week. Foto ANP/ Martijn Beekman

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie is van plan het asielbeleid voor Oegandese homo’s te versoepelen. De reden is de nieuwe strenge antihomowet in het Afrikaanse land, die gisteren door president Museveni werd ondertekend.Teeven noemde wet op Radio 1 vanochtend “draconisch”.

Deze week gaat hij de Tweede Kamer berichten over de plannen. Volgens Teeven is de wet er een “waar wij als Nederlandse regering erg ontstemd over zijn”. Hij benadrukte dat het niet alleen gaat over het uitzettingsbeleid, maar ook over nieuwe asielaanvragen. De Oegandezen moeten wel “aannemelijk” kunnen maken dat ze daadwerkelijk homoseksueel zijn. Teeven zegt dat eenzelfde soort beleid al geldt voor asielzoekers uit Iran.

Onder de nieuwe wetgeving in Oeganda riskeren homoseksuelen maximaal een levenslange gevangenisstraf. Homo’s die voor het eerst veroordeeld worden, kunnen veertien jaar gevangenisstraf krijgen. Het parlement in het land wilde aanvankelijk dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan, maar dit werd vanwege internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was voor de nieuwe wet al strafbaar in het land.

De voorpagina van vandaag van een Oegandese tabloid:

Twitter avatar cathkemi Catherine Byaruhanga FrontPage of #Uganda‘s leading tabloid @RedPepperUG “200 top homos named”. http://t.co/i4E63lqS7n

Nederland kort hulp aan Oeganda

Het COC riep al eerder minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op ervoor te zorgen dat de wet zou verdwijnen en ook om het asielbeleid te versoepelen. De Nederlandse regering maakte gisteren bekend een deel van de financiële hulp aan Oeganda te staken naar aanleiding van de wet. Alleen dat deel van het hulppakket dat Nederland uittrekt voor de justitiesector wordt gestopt. Het gaat om een bedrag van 7 miljoen euro.