Stieg Larsson deed onderzoek naar onopgeloste moord Zweedse premier

Zweedse premier Olaf Palme in 1985.
Zweedse premier Olaf Palme in 1985. EPA PHOTO PRESSENS BILD FILES/JOHN WAHLBAERJ/sal/kr

De Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson (1954-2004), die postuum wereldberoemd werd met zijn Millenium-trilogie, blijkt extensief onderzoek te hebben gedaan naar de onopgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Dat meldt de Zweedse krant Syd Nyheter vandaag.

Larsson, naast thrillerschrijver ook journalist, blijkt de politie in totaal vijftien dozen met informatie te hebben gestuurd over de moord op Palme, die in 1986 op straat in de Zweedse hoofdstad Stockholm in zijn rug werd geschoten.Volgens The Guardian is de moord op Palme tot op heden de belangrijkste onopgeloste Zweedse moordzaak.

Verdachte werd eerder aan moordzaak gekoppeld

Larsson wees in zijn onderzoek Bertil Wedin aan, een Zweedse medewerker van de geheime dienst van Zuid-Afrika. Wedin, die in de jaren ’90 ook al met de moordzaak in verband werd gebracht, is nooit verhoord door de politie.

Dat zal nu ook niet gebeuren, schrijft The Guardian. Een woordvoerder van de Zweedse politie heeft aangegeven dat Wedin ‘niet iemand is naar wie onze interesse nu uitgaat’.

Wedin zegt onschuldig te zijn

Wedin legt vandaag in de Zweedse krant Syd Nyheter de beschuldiging naast zich neer:

“Laat de waarheid maar naar buiten komen. Ik ben gelukkig niet de moordenaar.”

Wedin geeft aan Palme niet te hebben gemogen. Palme liet zich altijd kritisch uit over het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime:

“Ik mocht Olof Palme totaal niet, maar ik haatte hem niet”

Hulp vriendin

Bij zijn onderzoek kreeg Larsson volgens Novum hulp van zijn vriendin Eva Gabrielsson. Volgens haar brachtten ze in het eerst jaar na de moord op Palme een groot deel van hun vrije tijd door met ‘het oplossen van de puzzel’.

Stieg Larsson overleed in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Van zijn boeken zijn meer dan 75 miljoen exemplaren verkocht in 50 landen.