Schadevergoeding voor verdachte Schipholbrand

De Libische Schipholbrand-verdachte Ahmed Al-J. moet een schadevergoeding van bijna 50.000 euro van het Openbaar Ministerie krijgen omdat hij onrechtmatig vastzat, 504 dagen in voorarrest. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. Bij de brand in het cellencomplex van Schiphol kwamen in 2005 elf mensen om het leven. Voor elke dag gevangenschap krijgt hij een vergoeding van 95 euro, in totaal 47.880 euro. Het OM moet ook een deel van de kosten betalen die deskundigen voor de verdachte maakten. De Libiër had ruim 650.000 euro schadevergoeding geëist, maar dat bedrag is volgens het hof niet redelijk. In dat oordeel is meegewogen dat Al-J. dan wel vrijgesproken is van schuld, maar toch verantwoordelijk was voor het aansteken van de brand.

Het OM betoogde eerder dat zijn vrijspraak niet betekent dat zijn voorlopige hechtenis onterecht was. De verdenking zou ernstig genoeg zijn geweest om hem vast te houden. Die ontstond mede door zijn eigen verklaringen dat hij vlammen in zijn eigen cel zag ontstaan na het wegschieten van een sigaret naar het voeteneinde van zijn matras. De Libiër werd vorig jaar maart na een lange juridische strijd door de Hoge Raad vrijgesproken, omdat hij niet opzettelijk handelde.

De Schipholbrand leidde in 2006 tot het aftreden van minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en minister van VROM Sybilla Dekker (VVD). Ze stapten op toen uit een rapport bleek dat de brandveiligheid van het complex niet op orde was. (Novum)