Samsung Galaxy S5: 5 redenen om ‘m wel/niet te kopen

Op het Mobile World Congress in Barcelona introduceerde Samsung zijn nieuwe vlaggenschip: de Galaxy S5. Lees hier vijf redenen om ‘m wel en vijf redenen om ‘m te laten liggen.

Elektronicafabrikant Samsung vierde gisteren in Barcelona de komst van de Galaxy S5 met een kroongetal: 200 miljoen gebruikers van de Galaxy S-reeks, die geïntroduceerd werd in 2010. Het zal een stuk lastiger worden die volgende 100 miljoen klanten te vinden, want de high-end smartphonemarkt raakt verzadigd.

De verschillen tussen de toestellen van een jaar oud zijn niet meer zo groot. Wie nu rond loopt met een Note 3 of S4, of andere sterren uit het Galaxy-universum, hoeft zich nergens voor te schamen. Waarom zou je upgraden als het toestel in april op de markt komt?

Technische specificaties Samsung Galaxy S5

  • 5,1 inch scherm
  • 145 gram
  • Android 4.4
  • 16 MP camera
  • 16 of 32 GB geheugen
  • 2 GHz quadcore processor

Concurrenten: LG G2, Sony Xperia Z2, HTC One (2014). Volledige specs vind je hier.

Hands-on Galaxy S5 van The Verge:

Vijf redenen om de S5 WEL te kopen

1) Een nieuwe verpakking 
Dit toestel kan, net zoals de Sony Xperia-serie, tegen stof en (een beetje) water. Dat betekent dat je het toestel uit de wc kunt vissen en nog altijd kunt bellen. Bij een telefoon van circa 600 euro (exacte prijs is nog niet bekend) hoort zo’n goede bescherming. Het afsluitbare klepje bij de usb-poort nemen we op de koop toe.

Samsung wordt al jaren uitgelachen om het goedkope plastic klepje dat ze achter op de Galaxy-toestellen klikken. Heel anders dan de aluminium behuizingen en ‘monoblocks van hoogwaardig kunststof’ die concurrenten gebruiken. Laat ze maar lachen, denken ze in Korea, want met die plastic achterkantjes werden we wel nummer één op de telefoonmarkt. Toch is bij de S5 de achterzijde opgewaardeerd met een geperforeerd glimmend kunststof. Beetje disco. Mooi? Dat is een kwestie van smaak. Maar het voelt robuuster aan dan de aalgladde achterkant van de voorgangers van de S5.

2) De binnenkant is verbeterd
Samsung heeft de bezem gehaald door de Touchwiz-bediening. Simpele iconen, minder 3D-effecten. Vergelijk het maar met de restyling van iOS 7, zij het iets minder radicaal. Ook verdween de menu-knop uit het rijtje knoppen onderaan het scherm. Je krijgt nu een taakoverzicht, zoals Google het graag ziet op Android-toestellen. Nadeel: de nieuwe software vreet wel wat geheugen (ca 8 GB op een 16 GB toestel).

3) Een vingerafdrukscanner
Apple veranderde de home-knop van de iPhone 5S in een vingerafdrukscanner, Samsung voegt nu soortgelijke technologie toe aan het scherm. Het toestel leert je vingerafdruk door je vinger acht keer langs de onderzijde van het scherm te vegen. Zo kun je je bestanden beveiligen en ook mobiele betalingen via Paypal doen. De vingerafdruk werkt ook samen met een speciale privacymodus, die belangrijke bestanden als je kopie van je paspoort beveiligd opslaat.

4) Roep de noodtoestand uit
Als de accu van je telefoon bijna leeg is biedt de S5 een ultrazuinige modus aan: het scherm wordt zwart wit, en je kunt alleen nog wat basale taken uitvoeren. Maar daardoor ben je met die laatste procenten acculading nog wel uren bereikbaar. Ziet er ook best retro uit, zo’n zwart wit scherm.

5) Lekkere gadgets
De S5 werkt samen met de nieuwste Samsung wearables, draagbare gadgets die je als accessoire kunt kopen. Samsung heeft zijn smartwatch-serie, de Gear 2, vernieuwd met een systeem dat niet langer op Android werkt maar op het eigen Tizen. Wel prijzig: de Gear 2 kost 299 euro, de Gear 2 Neo (zonder camera) 199 euro. En de Gear Fit, een fitnessband met gebogen amoled scherm in spetterende kleuren, gaat 199 euro kosten.

Vijf redenen om de S5 NIET te kopen

1) Nog geen 64 bit
De S5 heeft een iets groter scherm (5,1 inch), een iets snellere processor (quadcore SnapDragon 801), een iets betere camera (16 megapixel), een iets grotere batterij (2.800 mAh). De meeste technologieblogs zijn beetje teleurgesteld over de hardware-upgrade: er zit geen 64-bit chip in (die Apple wel in zijn iPhone 5s stopte), er zitten geen wezenlijke verbeteringen in de schermtechnologie. Er zit evenveel geheugen is als in de S4 (2 GB ram, 16 of 32 GB opslag). Vermoedelijk krijgt de S5 pas later een snelle Exynos-processor met acht kernen.

2) Camera houdt beperkingen
De camera van de S5 stelt sneller scherp dan concurrerende telefoons: 0,3 seconden belooft Samsung. Die recordtijd wordt bereikt door extra snelle berekeningen in de scherpte-diepte verhoudingen. Maar de beeldsensor zelf is niet erg lichtgevoelig, blijkt uit de eerste tests van onder meer Hardwareinfo.

3) Kijken of je nog leeft
Vorig jaar, bij de presentatie van de S4 verbaasde Samsung de wereld met nieuwe sensoren waarvoor (nog) geen duidelijke toepassing was. Zoals de sensor die je ogen traceert om te kijken of je nog wakker bent, of waar je bent gebleven op een pagina. Ook in de S5 zit een kijken-of-je-nog-leeft-sensor: een hartmeter aan de achterzijde die je hartslag achteraf weergeeft. Voor fitness-toepassingen zou je hartslag continu en rechtstreeks in beeld willen hebben, zonder dat je je vinger tegen de telefoon hoeft te drukken. Je mag ook niet praten als je je hartslag met de S5 meet.

4) Sneller, beter, maar waarom?
De verbeteringen van de S5 voegen weinig toe aan het basisgebruik je telefoon: foto’s maken, berichten sturen, sociale netwerken afstruinen, beetje gamen en nu en dan bellen. Er zijn genoeg andere Android-concurrenten te koop die dezelfde apps draaien. Net nieuw: de Xperia Z2 van Sony, of de nieuwe HTC One die eind deze maand geïntroduceerd wordt. Als je echt wilt opvallen kies je voor LG G Flex, met z’n holle scherm.

5) Klein maar fijn
Heb je geen behoefte aan een nog groter scherm? Wacht dan op de mini-uitvoering van de S5. Die verscheen ook van de S3 en S4.