Weer dode bij protest Venezuela - aantal loopt op tot zeker zestien

Een demonstrant houdt een bord met S.O.S. omhoog voor een politie-cordon in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Foto Reuters / Jorge Silva

De antiregeringsprotesten in Venezuela hebben vandaag opnieuw een leven geëist. Een betoger in de stad Maracay kwam om het leven, zo liet de burgemeester volgens persbureau AP weten. Over de doodsoorzaak bestaat nog wel onduidelijkheid.

De betogers in de stad blokkeerden een weg om hun onvrede met president Nicolas Maduro te tonen. Er ontstond chaos toen een groep gewapende mannen het vuur opende op de betogers.

Volgens burgemeester Mario Briceno renden de betogers een supermarkt in en sloegen ze aan het plunderen. Het lichaam van een betoger werd na afloop buiten de winkel gevonden, aldus Briceno. Lokale media meldden echter dat het slachtoffer is neergeschoten.

In Venezuela is het al ruim twee weken zeer onrustig. De oppositie gaat dag na dag de straat op om te demonstreren tegen het economische beleid van Maduro, die vorig jaar april met een nipte meerderheid werd gekozen na het overlijden van Hugo Chávez. Studenten en burgers demonstreren tegen de oplopende inflatie, de schaarste en de hoge criminaliteit in Venezuela. De demonstranten vinden dat Maduro te weinig doet.

Maduro heeft de protesten tegen zijn regering echter een poging tot een staatsgreep genoemd. Sinds de protesten op 12 februari begonnen zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen. Maduro zegt dat de protesten het werk zijn van rechtse groepen die gesteund worden door de Verenigde Staten, een beschuldiging die Amerika heeft verworpen.