Opinie

WhatsApp-alternatieven

Niemand die zich druk maakte over de privacyvoorwaarden van WhatsApp. Totdat Facebook de app vorige week kocht voor 13,8 miljard euro. WhatsApp is privacyonvriendelijk, heet het nu, en een deel van de gebruikers gaat op zoek naar alternatieven. Zo gaat het: als je een miljardendeal sluit met Facebook, krijg je er gratis een imagoprobleem bij.

Terwijl WhatsApp afgelopen weekend platlag vanwege een storing, kreeg de Russische chatapp Telegram er vijf miljoen gebruikers bij. Telegram, dat zich presenteert als een app die wél rekening houdt met privacy, heeft nu 6 tot 10 miljoen gebruikers. Nog altijd een schijntje vergeleken met marktleider WhatsApp (450 miljoen).

Hoe zit het met de alternatieven voor WhatsApp? Heeft het zin om over te stappen? Vier apps op een rij.

Facebook Messenger 4

Facebook Messenger is qua gebruiksgemak flink opgeknapt na een restyling eind vorig jaar. Groot voordeel ten opzichte van andere apps: vrijwel iedereen heeft Facebook, dus kun je vrijwel iedereen bereiken. Elke chatapp vraagt toegang tot je telefoonboek en foto’s, Facebook Messenger is geen uitzondering. Met privacy blijft het opletten. Facebook is momenteel verwikkeld in een rechtszaak: het bedrijf wordt ervan beschuldigd inhoud van privéberichten te gebruiken voor advertenties.

Viber 3

Eén van de eerste apps die gratis bellen via smartphone mogelijk maakte. Dat kan nog steeds, al moet je rekening houden met slechte geluidskwaliteit en vertraging op de lijn. Qua vormgeving de minst aantrekkelijke app. Wel belooft Viber telefoongesprekken niet af te luisteren, alle gesprekken zijn versleuteld.

Line 3

Eén van de populairste apps in Azië. Waar Facebook Messenger en WhatsApp vooral simpel zijn, barst Line van de functies. De vormgeving, met ‘stickers’ en schreeuwende emoticons, doet denken aan Hyves. Er is een belfunctie met video. Weinig van je contactpersonen zullen een Line-account hebben. Dat chat wat eenzaam.

Telegram 4

In ontwerp een kloon van Whatsapp, maar met een aantal belangrijke verschillen. Telegram is vooral opvallend snel in vergelijking met WhatsApp. En heeft een functie waarbij je ‘beveiligd’ kunt chatten. Je kunt per gesprek instellen hoe lang een chatgesprek bewaard mag blijven.