Olympiakos Piraeus stunt met zege op Manchester United

De spelers van Olympiakos Pireus vieren hun overwinning op Manchester United. Foto AFP / Yannis Kolesidis

Voor Manchester United wordt het bereiken van de laatste acht van de Champions League een moeilijke opgave. De Engelse landskampioen verloor vanavond de heenwedstrijd van de achtste finale met 2-0 bij Olympiakos Piraeus.

Alejandro Domínguez en Joel Campbell scoorden voor de Grieken, die een comfortabele uitgangspositie verworven voor de return over drie weken op Old Trafford.

United kent onder David Moyes een rampzalig seizoen. De Champions League was de enige overgebleven prijs waarvoor de Red Devils nog in de running waren. De wil om er iets van te maken was echter niet terug te zien bij United, waar Robin van Persie de gehele wedstrijd meespeelde. Thuisploeg Olympiakos kwam aanmerkelijk scherper en frisser voor de dag.

Al in de achtste minuut kreeg Domínguez een goede kans, maar Nemanja Vidic voorkwam met een uitstekende tackle dat de Argentijn een schot kon lossen. Halverwege de tweede helft schoot Hernán Pérez in het zijnet. Driemaal was uiteindelijk scheepsrecht voor Olympiakos, dat zeven minuten voor rust op weliswaar fortuinlijke wijze op voorsprong kwam. Domínguez verlengde een schot van Giannis Maniatis van richting, waardoor doelman David de Gea kansloos was.

Ook in de tweede helft toonde United weinig tekenen van herstel. Olympiakos bleef de regie voeren en werd daarvoor beloond met de 2-0. Campbell krulde de bal in de 54e minuut van net buiten het strafschopgebied schitterend achter De Gea.

Gedwongen door de ruime achterstand gooide United pas in de slotfase de schroom enigszins van zich af. Het leidde in de 81e minuut tot de eerste en enige grote kans van de wedstrijd. De tot dan toe onzichtbare Van Persie deed vrijwel alles goed, maar alleen de afwerking liet te wensen over.

Met de zege doorbrak Olympiakos een opvallend patroon. De vijf eerdere heenwedstrijden in de achtste finales van het kampioenenbal waren allemaal gewonnen door de bezoekende ploeg. (Novum)