‘Obama blokkeerde cyberaanval op Syrië’

Syrië.
Syrië. Foto EPA / Sana

Niet lang na het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011 hebben het Pentagon en de NSA een aanvalsplan ontwikkeld, waarvan een geraffineerde cyberaanval op het regime en het leger van Assad deel uitmaakte. De plannen werden gevetood door Obama, meldt The New York Times.

Het doel van de cyberaanval was het platleggen van productiefaciliteiten en raketlanceerbases, aldus de Amerikaanse krant die een voormalige ambtenaar aanhaalt:

“It would essentially turn the lights out for Assad.”

Zo’n cyberaanval zou volgens The New York Times een voor de hand liggend, goedkoop en effectief alternatief zijn voor een directe Amerikaanse interventie. Maar na verschillende briefings over het plan, waar ook traditionele aanvallen onderdeel van uitmaakten, blokkeerde president Obama de plannen, aldus de krant.

“Syria was not a place where he saw strategic value in American intervention, and even covert attacks — of the kind he ordered against Iran during the first two years of his presidency — involved a variety of risks.”

De aarzeling van Obama over het inzetten van cyberwapens - waar zijn regering miljarden in heeft geïnvesteerd, in de hoop de meer traditionele oorlogsvoering te kunnen afbouwen - tonen volgens de Amerikaanse krant de zorgen over de inzet van nieuwe techniek die de potentie heeft de aard van de oorlogsvoering te transformeren.

Jaarlijks honderden cyberaanvallen VS

De VS voeren jaarlijks honderden cyberaanvallen uit, niet bedoeld om inlichtingen te verzamelen, maar om computerprogramma’s of computers in andere landen te manipuleren, saboteren of vernietigen, of om infrastructuur die door computers wordt aangestuurd kapot te maken. De regering-Obama zwijgt in alle talen over haar geheime arsenaal cyberwapens en de operaties die ze daarmee uitvoert. Ook de zogenoemde Stuxnet-aanval op Iran is nooit toegegeven.

Lees hier het hele artikel op de site van The New York Times. In nrc.next en NRC Handelsblad staat vandaag een uitgebreid achtergrondartikel over de bezuinigingen op de Amerikaanse legermacht (digitale editie | artikel)