Nokia gaat vreemd met X Enkele hoogtepunten van het Mobile World Congress dat deze week plaatsvindt

Microsoft-partner Nokia bouwt drie goedkope telefoons // Die draaien niet op Windows (Microsoft), maar op Android (Google) // Er zit geen google-app op de telefoon, maar of Microsoft er echt blij mee zal zijn?

Fitnessband- annex–en smartwatch van Huawei.
Fitnessband- annex–en smartwatch van Huawei.

Kan een telefoon een goed huwelijk verpesten? Dat is de vraag, nu er tussen de innige partners Nokia en Microsoft een goedkoop Androidtoestel is gekropen: de Nokia X, gebouwd op een besturingssysteem van Google.

Gisteren maakte de Finse telefoonmaker op het Mobile World Congress in Barcelona bekend dat het drie betaalbare Androidtelefoons gaat leveren: de ‘X’ (4 inch scherm) kost 89 euro. De X+ (99 euro) is wat sneller en de XL (109 euro) heeft een 5 inch scherm.

Android werd groot dankzij Google, de aartsconcurrent van Microsoft. En Microsoft staat op het punt om de smartphonetak van Nokia over te nemen voor 5,4 miljard euro. De laatste jaren bracht Nokia louter smartphones met Windows Phone uit, maar die waren niet gericht op het goedkope segment: betaalbare toestellen voor Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse gebruikers die nog aan hun eerste smartphone moeten beginnen. „Dat is een markt die met 20 procent per jaar groeit”, zegt Stefan Pannenbecker, verantwoordelijk voor het design van de Nokia X.

Goedkoop

Goedkoop is de X in ieder geval: er zitten oude onderdelen in en daardoor blijft de instapprijs onder de 100 euro. Volgens Pannenbecker is de telefoon in goed overleg met Microsoft tot stand gekomen. „We noemen het liever geen Android maar ‘X’. Het is een compleet verbouwde versie zonder Google apps waar we Nokia- en Microsoftdiensten aan toevoegen. Mensen maken kennis met de Microsoftdiensten zoals Skype en OneDrive. Zo kunnen ze later overstappen naar een luxer Nokiatoestel.”

Ook het beginmenu van de X – rechthoekige tegels – is gebaseerd op het Windows Phone-ontwerp. Deze variant van Android, gestript van het Googlemerk en voorzien van een eigen softwarewinkel en clouddiensten, lijkt op de manier waarop Amazon zijn Kindle-tablets bouwt.

Volgens analist Bryan Wang van onderzoeksbureau Forrester is het een slimme zet van Nokia en Microsoft. „Microsoft lukt het zelf niet een goedkope telefoon te bouwen op Windows Phone. Het bereik van Microsofts diensten wordt veel groter.” Nokia X is een mogelijke concurrent voor goedkope Android-toestellen van Samsung en Chinese telefoonfabrikanten.

Geen Play Store

Maar er zijn ook risico’s. Kopers die een Android-ervaring verwachten zullen vergeefs zoeken naar de Play Store (waar je honderdduizenden Android-apps met één druk op de knop kunt installeren). Diensten als Google Now en Google Voice Search ontbreken. In plaats daar van ontwierp Nokia eigen apps.

Of overstappen van Nokia X naar een Windows Phone systeem straks zo makkelijk is als Nokia denkt, is nog maar de vraag. Dan zal er ook iets verzonnen moeten worden zodat je je betaalde Android-apps niet opnieuw hoeft te af te rekenen als je volgende toestel op Windows Phone draait.

Pannenbecker gaat er vanuit dat er volgend jaar weer een nieuwe X-serie op de markt verschijnt. Maar de kans bestaat dat Nokia’s ‘Project X’ afgeschoten wordt zodra de Finnen daadwerkelijk overgenomen zijn door Microsoft. Bijvoorbeeld als blijkt dat Android ten koste gaat van de gewone Lumia-verkopen of de app-ontwikkeling te gefragmenteerd raakt. De Nokia X blijft gericht op de opkomende markten en zal niet in Europa of de Verenigde staten te koop zijn.

Microsoft kondigde in Barcelona aan dat het zelf minder hoge eisen gaat stellen aan telefoonfabrikanten die Windows Phone willen gebruiken. Nu moeten fabrikanten die het Windows besturingssysteem op hun telefoon willen zetten nog perse een fysieke knop hebben, straks mogen ze ook via het scherm bediend worden, zoals bij Android al langer gangbaar is. Microsoft kondigde ook aan dat acht nieuwe telefoonmakers Windows-telefoons gaan ontwikkelen. Daardoor zou het marktaandeel van Windows verder moeten groeien. Het ligt nu met 3,2 procent achter op iOS (15,6 procent) en Android (78,4 procent).