Nieuwe premier Egypte zegt terrorisme te willen verpletteren

Irbahim Mahlab. Foto Reuters

Ibrahim Mahlab wordt de nieuwe premier van Egypte. Hij vertelde vandaag de staatskrant Al-Ahram dat hij door interim-staatshoofd Adly Mansour is gevraagd een nieuwe regering samen te stellen. Dat bericht persbureau Reuters.

De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi kondigde gisteren het ontslag van zijn kabinet aan.

Mahlab was minister van Volkshuisvesting. Hij zei vandaag binnen drie of vier dagen al een regering te willen vormen en stelde dat zijn nieuwe regering er alles aan zal doen om “terrorisme te verpletteren”. Hij zei:

“We zullen met z’n allen moeten samenwerken om de veiligheid in Egypte te herstellen en terrorisme tot in alle uithoeken van het land te bestrijden.”

Weg naar presidentschap vrij voor Al-Sisi

De verwachting is dat legerleider Abdel Fattah al-Sisi snel na de kabinetsverandering zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend zal maken. Hij is nu nog minister van Defensie, maar moet die positie eerst opgeven om presidentskandidaat te kunnen worden.

Gezien zijn populariteit en het gebrek aan serieuze tegenkandidaten zal al-Sisi de verkiezingen bijna zeker winnen. De president heeft in Egypte overigens veel meer macht dan de premier.

Volgens Reuters kunnen verkiezingen wellicht al in april worden gehouden.

Mahlab is ingenieur en was eerder hoofd van één van Egypte’s grootste bouwbedrijven. Hij had ook een belangrijke functie binnen de partij van de tijdens de Arabische Lente afgezette president Hosni Mubarak.