Astronomen filmen grote inslag op maan, krater van 40 meter

Acht seconden lang fonkelde een sterretje op het donkere deel van de maan, vorig jaar op 11 september ’s avonds rond een uur of tien Nederlandse tijd. Het lichtje was het gevolg van de inslag van een meteoriet van ongeveer een meter doorsnede. Eerst het felle licht van de explosieve inslag zelf – vergelijkbaar met 15 ton TNT – en daarna het nagloeien van de gesmolten maanrots in de waarschijnlijk 45 tot 50 meter grote krater. De maan wordt meer dan honderd keer per jaar getroffen door ruimtepuin van deze omvang, maar dit is de eerste keer dat zo’n inslag gemeten is door astronomen.

Het Spaanse Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS) houdt vanuit Sevilla met camera’s op een paar kleine telescopen (lensdoorsnee circa 30 cm) permanent het donkere gedeelte van de maan in de gaten en deze 9/11-inslag was de grootste impact die ze tot nu toe hebben gezien. Dit soort inslagen is niet zichtbaar op het lichte gedeelte omdat de explosie daar overstraald wordt door het zonlicht. De Spaanse astronomen hebben hun ontdekking deze week gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Voor zover bekend heeft nog niemand geclaimd de inslag indertijd zelf te hebben gezien. Meteorieten van deze omvang (circa 1 meter) treffen de aarde naar schatting duizend keer per jaar. De grote meteoriet die vorige jaar Rusland trof was veel groter: circa 19 meter.