Linken staat soms vrij

Vier journalisten van de Zweedse krant en website Göteborgs-Posten vonden dat het Zweedse internetbedrijf Retriever Sverige veel te gemakkelijk met hun artikelen omsprong door op zijn eigen website links naar hun stukken te plaatsen zonder hun toestemming.

Hun artikelen waren vrij beschikbaar op de website van de krant, maar dat betekende volgens de vier journalisten nog niet dat Retriever Sverige er ongevraagd en gratis naar mocht linken. Dat was inbreuk op hun auteursrechten, meenden ze. Daarom eisten ze schadevergoeding.

De rechtbank in Stockholm wees hun vordering in juni 2010 af, waarna het viertal in hoger beroep ging bij de Svea hovrätt, het hof van beroep in Svea, Zweden. Dat legde de zaak voor een bindende uitleg van de Europese regels voor aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Europees hof besliste half februari dat de rechtbank het bij het rechte eind had: het plaatsen op een website van aanklikbare links naar werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn, betekent niet dat er „een nieuw publiek” wordt aangeboord en dan is de toestemming van de houders van het auteursrecht niet vereist.

Anders zou het zijn geweest als Retriever Sverige een link op zijn website zou hebben geplaatst met behulp waarvan belangstellenden beperkingen (bijvoorbeeld voor abonnees) op de website van Göteborgs-Posten zouden kunnen omzeilen. Dan zou wel ‘een nieuw publiek’ worden aangeboord en daarvoor was dan wel de toestemming van de houders van het auteursrecht vereist geweest.