Kremlin: ‘muiterij’ in Oekraïne gevaar Rusland

Oekraïens politicus beschuldigt regime-Janoekovitsj van moord.

De Veiligheidsraad van Rusland is vanmorgen onder leiding van president Poetin bijeengekomen om zich te buigen over de situatie in Oekraïne. Moskou erkent de nieuwe machthebbers in Kiev niet. Rusland overweegt de import van Oekraïense goederen te beperken.

Het beraad van de Veiligheidsraad, een orgaan waarin onder anderen de chefs van de geheime dienst FSB en de buitenlandse inlichtingendienst SVR zitting hebben, had volgens de vaste presidentiële woordvoerder Dmitri Peskov een operationeel karakter.

President Poetin heeft zich nog niet openlijk uitgelaten over de machtswisseling in Oekraïne. Maar premier Medvedev typeerde deze als een „gevaar voor belangen, leven en gezondheid van onze burgers”, kortom voor Rusland. Volgens Medvedev is er in Oekraïne sprake van „gewapende muiterij” en andere „aberraties”. Omdat de oppositie het akkoord heeft geschonden dat vorige week vrijdag – onder auspiciën van Duitsland, Rusland, Polen en Frankrijk – met president Janoekovitsj werd gesloten, is de huidige regering „niet legitiem”, zo zei hij.

Dit akkoord, dat overigens niet door de Russische afgezant bij de besprekingen werd getekend, bevatte vier punten: terugkeer naar de parlementaire grondwet van 2004, vorming van een coalitieregering, een constitutioneel referendum in september en presidentsverkiezingen in december. De oppositie heeft alleen het eerste gehonoreerd, de andere drie punten zijn genegeerd. Zo zijn er al voor 25 mei presidentsverkiezingen uitgeschreven. Daarvoor hebben zich al drie kandidaten gemeld: parlementariër Klitsjko, ex-premier Timosjenko die binnenkort in Berlijn medisch zal worden behandeld en de pro-Russische gouverneur Dobkin uit Charkov.

In het Oekraïense parlement gaan stemmen op de verantwoordelijken voor het bloedbad vorige week in Kiev te dagen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens oppositieparlementariër generaal Moskal, oud-viceminister van Binnenlandse Zaken, heeft voortvluchtig ex-politieminister Zachartsjenko bevel gegeven om met scherp te schieten op de demonstranten rond de Maidan. Gisteren publiceerde Moskal documenten die dat volgens hem bewijzen.

Conform het actieplan, onder de naam ‘boemerang’, moest vorige week dinsdag de aanval worden geopend door 10.000 politieagenten, 10.000 man van de binnenlandse strijdkrachten, 2.000 gendarmes van de brigade Berkoet (‘steenarend’) en ruim 200 mariniers van de antiterreureenheid Alfa, onder wie zeven sluipschutters. Volgens Moskal stonden die snipers onder bevel van de voormalige lijfwacht van de burgemeester van Odessa.