kort

Foto ANP

300

inwoners terug naar Fukushima

Japan gaat een deel van het evacuatiezone in de buurt de kerncentrale van Fukushima vrijgeven, maakte de regering gisteren bekend. Daardoor kunnen circa 300 inwoners van het plaatsje Tamura, zo’n dertig kilometer van de centrale, naar huis. Het is de bedoeling dat de komende twee jaar minstens 30.000 geëvacueerden gefaseerd terugkeren naar het gebied. Bijna drie jaar nadat een tsunami de kerncentrale trof en zo een nucleaire ramp veroorzaakte, zijn nog altijd honderdduizenden mensen verdreven van hun oorspronkelijke woonplaats.

Voetbal

KNVB: vooronderzoek naar gedrag Pellè

De aanklager betaald voetbal is een onderzoek gestart naar Feyenoord-speler Graziano Pellè. Dat heeft de KNVB gisteren bekendgemaakt. De 28-jarige Italiaanse spits liep zondag woedend het veld af na de gelijkmaker van Twente in de laatste seconden van het duel. Pellè trapte tegen een dug-out, schopte een reclamebord kapot en stampte een lamp van een cameraploeg omver. Als de Italiaan geschorst wordt, mist hij sowieso de thuiswedstrijd van komende zondag tegen koploper Ajax. Die club kan in die wedstrijd in ieder geval geen beroep doen op Viktor Fischer. De Deen heeft zondag in het duel met AZ een scheurtje in zijn hamstring opgelopen en is zeker zes weken uitgeschakeld.

Noorwegen

Breivik krijgt geen betere spelcomputer

De Noorse politie heeft een klacht van massamoordenaar Anders Behring Breivik over de omstandigheden in de gevangenis ongegrond verklaard. Breivik zei eerder deze maand dat zijn detentie illegaal is en dreigde in hongerstaking te gaan als zijn eisen niet worden ingewilligd. Breivik klaagt onder meer over het feit dat hij in eenzame opsluiting zit. Daarnaast eist hij een modernere spelcomputer met betere spellen en meer ruimte om te sporten. Extremist Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit voor de moord op tientallen mensen in 2011.