kort

Foto ANP

Jihadgangers //

Belgische ronselaars Syrië aangehouden

In België zijn twintig mogelijke ronselaars van Syriëgangers opgepakt. Het is de derde grote actie tegen ronselaars voor Syrië. Er zouden zo’n 200 jongeren vanuit België naar Syrië zijn gegaan, waarvan er twintig zijn gesneuveld. Vanuit Nederland zouden inmiddels 120 mensen naar Syrië zijn gegaan om mee te vechten. Daardoor blijft de terreurdreiging in Nederland nog steeds ‘substantieel’. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn ruim twintig jihadgangers uit Syrië terug naar Nederland gekomen. Ze zouden door hun traumatische ervaringen kunnen radicaliseren.

Vlieland

Voor het eerst levende toonhaai aangespoeld

Op het strand van Vlieland is dit weekend een zeldzame haai aangespoeld. Het gaat om de gevlekte toonhaai die normaal gesproken in de Noordzee bij Denemarken leeft. Helemaal bijzonder is dat het dier nog leefde toen het werd gevonden. Dat is in Nederland niet eerder gebeurd, meldde het Vlielandse natuur- en informatiecentrum De Noordwester gisteren. Het natuurcentrum heeft het dier gevangen en naar een bassin gebracht. „Komende dagen kan ze hier tot rust komen en kijken we samen met het Dolfinarium in Harderwijk wat het beste is”, aldus een medewerker van De Noordwester.

Polare

Boekwinkelketen nu officieel failliet

Boekwinkelketen Polare is gisteren officieel failliet verklaard. De keten had eerder al uitstel van betaling aangevraagd, maar op verzoek van de tijdelijke bewindvoerder is dat omgezet in een faillissement. Dat maakte curator Kees van de Meent vanmiddag bekend. Het faillissement is volgens Van de Meent van technische aard. Uitkeringsinstantie UWV wil eventueel achterstallig loon aan werknemers namelijk pas betalen als een bedrijf failliet is. De twintig winkels blijven voorlopig open. Dit moet het gemakkelijker maken om een van de panden of een groepje vestigingen te kunnen verkopen.