Rots van meter doorsnee crasht op de maan. Dit is wat er dan gebeurt

Vorig jaar september crashte een asteroïde op de maan. Dat gebeurt vaker, maar deze keer was anders. De ongeveer meter grote steen zorgde voor de grootste en meest heldere explosie op maan die ooit op video is vastgelegd.

De inslag werd opgemerkt door MIDAS, het Moon Impacts Detection and Analysis System, een serie telescopen in Sevilla, Spanje. Deze telescopen zijn gebouwd om dit soort explosies waar te nemen. De lichtflits was helder, vergelijkbaar met die van Polaris (Poolster). In maart 2013 vond een zelfde soort explosie plaats die ook door een camera is vastgelegd. Al was deze lang niet zo helder als de explosie die in september te zien was.

Wetenschapsredacteur Hendrik Spiering schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“De maan wordt meer dan honderd keer per jaar getroffen door ruimtepuin van deze omvang, maar dit is de eerste keer dat zo’n inslag gemeten is door astronomen. Voor zover bekend heeft nog niemand geclaimd de inslag indertijd zelf te hebben gezien.

Mogelijk is de ingeslagen bal afkomstig van een kleine Perseïde meteorenregen die rond deze tijd de baan van de aarde kruist, maar het kan ook een ‘losse’ meteoriet zijn geweest. Meteorieten van deze omvang (circa 1 meter) treffen de aarde naar schatting duizend keer per jaar. De grote meteoriet die vorig jaar Rusland trof was veel groter: circa 19 meter.

Uit dit soort observaties is te berekenen hoe vaak meteorieten van een bepaalde grootte de aarde of de maan kunnen treffen. Zeker kleinere inslagen op de maan zijn gemakkelijker te zien dan op aarde. Om de verbranding van dit soort meteorieten te meten in de atmosfeer (want verder komen ze niet) zijn complexe satellieten nodig, voor maanobservaties heb je slechts een paar relatief kleine telescopen (lensgrootte 30 cm) en wat elektronica nodig.”