Inzet lokpuber in chatbox mag straks weer

Minister Ivo Opstelten. Hij heeft een wetsvoorstel dat de inzet van lokpubers weer mogelijk moet maken naar de Raad van State gestuurd. Foto ANP / Martijn Beekman

Agenten mogen zich straks op internet weer voordoen als minderjarigen om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat vandaag voor advies naar de Raad van State is gestuurd.

Opstelten liet eerder al weten werk te maken van het voorstel in de hoop zedenzaken sneller op te lossen, meldt persbureau Novum. Een nieuwe wet was nodig omdat de rechter de inzet van lokpubers eerder niet toestond. Die oordeelde in juni vorig jaar dat de wet die grooming (het op internet actief benaderen en verleiden van minderjarigen) strafbaar stelt, nadrukkelijk is bedoeld om jongeren onder de zestien te beschermen. Als het vermeende slachtoffer ouder is dan zestien – dus in het geval van een chattende agent – kon daar volgens de rechter geen sprake van zijn.

Om de inzet van lokpubers weer mogelijk te maken, moest er dus een nieuwe wet komen. Volgens minister Opstelten moet het werk van politie en justitie door de nieuwe wet straks weer makkelijker worden.

In het wetsvoorstel staan volgens Novum meer maatregelen om computercriminaliteit effectiever aan te pakken. Zo wil de minister dat politie en Openbaar Ministerie straks op afstand onderzoek doen in computers van criminelen en ook gegevens kunnen overnemen of ontoegankelijk maken. Ook kunnen straks verdachten verplicht worden om mee te werken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer.