Terugkijken: lintjesregen in Ridderzaal - Nederlanders ‘gewoon beter dan de rest’

“Ik heb mijn eigen verklaring voor al dit succes. Jullie waren gewoon beter dan de rest.” Woorden van premier Rutte gericht op de Nederlandse medaillewinnaars van de Spelen in Sotsji vandaag in Den Haag. Veel lof en veel lintjes in de Ridderzaal, bekijk enkele momenten terug.

De medaillewinnaars vandaag in Den Haag met premier Mark Rutte.
De medaillewinnaars vandaag in Den Haag met premier Mark Rutte. Foto ANP/ Koen van Weel

“Ik heb mijn eigen verklaring voor al dit succes. Jullie waren gewoon beter dan de rest.” Woorden van premier Rutte gericht op de Nederlandse medaillewinnaars van de Spelen in Sotsji vandaag in Den Haag. Goed, als je goud wint, ben je inderdaad al snel beter dan de rest, maar er was nog wel meer lof voor de succesploeg tijdens de huldiging vandaag. Ook kregen heel veel nieuwe sporters een lintje.

Rutte zei dat hij “genoten heeft van de gedrevenheid waarmee jullie topsport bedrijven” en sprak van een “ongekend resultaat”. Dat was het ook: 24 medailles, waarvan 8 goud, 7 zilver en 9 brons. Nog nooit presteerde Nederland beter. Rutte pikte er ook afzonderlijke prestaties en sporters uit. Een korte greep:

Stefan Groothuis, goud op de 1.000 meter:

“Wat we hebben gezien is hoe doorzettingsvermogen zich uitbetaalt. Dat geldt natuurlijk voor jullie allemaal, maar ik kijk speciaal even naar Stefan Groothuis. Enorm veel tegenslag in de voorbereiding, vallen op de 500 meter en dan goud winnen op de 1000. Een jongensboek!”

Lintjes voor Jorien ter Mors, Lotte van Beek en Marrit Leenstra:

Michel Mulder, goud op de 500 meter en brons op de 1.000 meter:

“Michel Mulder, jij begon ooit als inline-skater en in Sochi heb je geschiedenis geschreven als eerste Nederlandse winnaar van goud op de 500 meter. Samen met Jan Smeekens en je broer Ronald haalde je meteen ook maar de drieslag binnen. En met het goud en brons van Stefan en jou op de 1000 meter hebben jullie Nederland definitief op de kaart gezet als sprintland. Geweldig om te zien!”

Lintjes voor Koen Verweij en Jan Blokhuijsen:

Jorien ter Mors, goud op de 1.500 meter en op de ploegenachtervolging:

“Jorien, jouw race op de 1500 meter was echt fenomenaal. ‘Alsof de wind haar voortblies’, las ik ergens. Wat leek het inderdaad gemakkelijk te gaan. Maar wat heb je er hard voor gewerkt. Het was bijna niet te geloven. Een dag eerder schaatste je naar de vierde plek op de 1500 meter shorttrack. Een teleurstelling die je niet onder stoelen of banken stak, want bij die discipline ligt je hart.

Maar na een nachtje slapen schaatste je ogenschijnlijk met het grootste gemak nog voor de dweil een Olympisch record in de boeken waar niemand meer aan kon tippen. Na afloop hebben we je zien lachen en huilen tegelijk. Prachtig om die emotie te zien.”

Lintjes voor Stefan Groothuis, Jorrit Bergsma en Michel Mulder:

Ireen Wüst, goud op 3.000 meter en de ploegenachtervolging, zilver op de 1.000 meter, 1.500 meter en 5.000 meter:

“En bij jou, Ireen, wil ik tot slot nog even speciaal stilstaan, en ik denk dat iedereen begrijpt waarom. Ireen, jij bent de eerste schaatster die goud won op drie opeenvolgende Olympische Spelen. Sochi leverde jou twee keer goud op en drie keer zilver. Daarmee ben je de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit. Dus vóór iconen als Fanny Blankers Koen en Inge de Bruijn. Je stond er evenwichtiger, nuchterder en vrolijker dan ooit en je hebt ons echt allemaal ingepakt. Dank je wel.”

Lintjes voor schaatscoaches Gerard Kemkers (o.a. Kramer, Wüst) en Jac Orie (o.a. Groothuis):

Lees de hele speech van Rutte hier.

Schippers: de lat lekker hoog gelegd

Minister van Sport Edith Schippers, die ook de lintjes uitdeelde, sprak ook en zei dat de sporters “de lat lekker hoog hebben gelegd voor de volgende Spelen”, schrijft persbureau Novum. Voorzitter van NOC*NSF André Bolhuis waarschuwde de sporters: de winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen. “Laten we oppassen”. Chef de mission Maurits Hendriks sloot zich bij Bolhuis aan:

“De komende jaren wordt er gejaagd op jullie.”

Gisteren werd de Nederlandse olympische ploeg, meteen na terugkomst uit Rusland, al gehuldigd in het Drentse Assen. Bekijk daar nog beelden van: