Brussel verwacht sterkere groei Nederlandse economie

Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt
Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De Nederlandse economie groeit dit jaar niet met 0,2 procent, maar met 1,0 procent. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Europese Commissie (pdf). Voor 2015 wordt meer groei verwacht dan eerder geraamd: niet 1,2 procent, maar 1,3 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwachtte in december bij de laatste raming nog een groei van 0,5 procent voor 2014. Het CPB komt volgende week zelf met een nieuwe raming. Persbureau Novum schrijft dat het kabinet op basis van die cijfers besluit over de begroting voor volgend jaar.

Werkloosheid stijgt minder dan verwacht

De werkloosheid stijgt volgend jaar volgens de raming, maar minder dan verwacht. Volgens de nieuwe raming komt de werkloosheid in Nederland volgend jaar op 7,4 procent van de beroepsbevolking uit. Er werd eerder 8 procent verwacht. Daar is wel een kanttekening bij te plaatsen, schrijft Novum. De reden dat de werkloosheid minder snel stijgt, komt doordat veel mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Ze behoren zo niet meer tot de beroepsbevolking en worden dus ook niet meegenomen in het percentage. Het jaar erna zal de werkloosheid iets dalen: voor 2015 wordt een werkloosheid van 7,2 procent verwacht.

De economie in de hele eurozone groeit dit jaar iets sterker dan verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) van de achttien eurolanden loopt met 1,2 procent op. In november ging Brussel nog uit van 1,1 procent. Voor 2015 wordt een groei van 1,8 procent verwacht, dat was bij de laatste raming 1,75 procent.

Andere punten over Nederland uit de winterraming van de Europese Commissie:

  • Het begrotingstekort stijgt dit en volgend jaar met 0,1 procent als gevolg van het besluit van de regering de gaswinning in Groningen te verlagen. Het tekort komt dit jaar op 3,2 procent. Volgend jaar zou Nederland wél aan de Europese norm voldoen, dan is het tekort naar verwachting 2,9 procent
  • De Nederlandse export gaat dit jaar groeien, van 1,3 procent van het bbp in 2013 naar 2,9 procent
  • De inflatie daalt dit jaar nog iets verder naar 1,1 procent, om vervolgens in 2015 iets te stijgen naar 1,3 procent
  • De private consumptie daalt, maar met 0,5 procent minder sterk dan de afgelopen drie jaar. De bodem zal aan het einde van dit jaar bereikt zijn