Een gehandicapt kind, hoe is dat voor ouders?

Zien Documentaire

2Doc: Wonder- kinderen

Ned. 2, 23.00-00.00u

Negen maanden zwangerschap, geboorte, blijdschap, muisjes. Tijd om het ziekenhuis te verlaten en huiswaarts te keren. Niet voor een kleine groep Nederlandse ouders, wiens kinderen na de geboorte een beperking blijken te hebben.

Hoe ga je ermee om als je kind niet gezond ter wereld komt en voor de rest van het leven afhankelijk zal zijn van intensieve zorg en dagelijkse medicatie? In Wonderkinderen komen elf ouders en hun kinderen aan het woord. Ze vertellen openhartig over het leven met obstakels. „Toen ik hoorde dat mijn zoon het Syndroom van Down had, was mijn eerste reactie om zijn keel dicht te knijpen”, bekent een ouder.

Producent Tuvalu Media (onder andere bekend van jeugdfilm Kauwboy, de Nederlandse Oscar-inzending 2013) koos ervoor om de vaders en moeders met kinderen in een kale studio te filmen, waardoor de aandacht volledig uitgaat naar wat ieder te vertellen heeft. Want zelfs de gewoonste zaken als naar school gaan, spelen of ontbijten gaan net even wat anders bij families met kinderen met beperking. „Mijn grootste wens is om een kijkje te nemen in het hoofd van mijn ernstig meervoudig gehandicapte dochter, om de bevestiging te krijgen of ik het goed doe”, zegt een moeder.