Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Duizenden politici afgeluisterd in Turkije’

Aanklagers die zijn verbonden aan de omstreden geestelijke Fethullah Gülen zouden achter het afluisterschandaal zitten.

De Turkse regering heeft een nieuw front geopend in de strijd tegen de beweging van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen. Twee regeringsgezinde kranten meldden gisteren dat aanklagers, die verbonden zouden zijn aan de beweging, sinds 2011 duizenden hoge politici en zakenlieden illegaal hebben afgeluisterd.

Volgens de kranten zijn onder meer premier Tayyip Erdogan zelf, zijn zoon Bilal, zijn adviseur Yalçin Akdogan, de minister van Binnenlandse Zaken, de chef van de nationale inlichtingendienst en politici van verschillende partijen afgeluisterd. „Jarenlang hebben ze 7.000 mensen afgeluisterd en ze wilden een rechtszaak tegen hen openen wegens lidmaatschap van een denkbeeldige criminele organisatie”, zei adviseur Akdogan.

Volgens de krant Star hebben twee aanklagers die zich bezighouden met terrorismebestrijding een gerechtelijk bevel gekregen dat de telefoontaps autoriseerde. Het zou deel hebben uitgemaakt van een onderzoek naar de terreurorganisatie Selam, een tot nu toe onbekende groep. Een advocaat van Gülen zei dat de „onrechtvaardige” beschuldigingen bijdragen aan een sfeer van „haat en vijandigheid”.

Het nieuws lijkt een reactie op vermeende opnames van afgeluisterde gesprekken die de afgelopen weken op internet zijn opgedoken. Die zouden corruptie in regeringskringen blootleggen. Enkele gesprekken zouden gaan tussen Erdogan en zijn kinderen en adviseurs. De meest recente opname verscheen gisteren op internet. Het zou gaan om een gesprek tussen Erdogan en zijn zoon, die bespreken hoe ze van grote sommen contant geld afkomen die bij hun thuis liggen.

Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 17 december, de dag nadat de zoons van drie ministers en een aantal prominente ondernemers waren gearresteerd in verband met een omvangrijk corruptieonderzoek. Ze zouden betrokken zijn geweest bij omkoping bij grote bouwprojecten. Bij huiszoekingen vond de politie in totaal 17,5 miljoen dollar in contanten.

Erdogan zegt dat de opnames zijn gefabriceerd en dat hij juridische stappen zal ondernemen tegen de daders. Maar Devlet Bahçeli, de leider van de nationalistische oppositiepartij MHP, noemde de opnames „verbijsterend” en riep op tot een strafrechtelijk onderzoek naar de premier. Erdogan „moet niet denken” dat hij hier onderuit komt door te zeggen dat de opnames zijn gefabriceerd, zei hij.

Na de arrestaties in december escaleerde de al langer sluimerende machtsstrijd tussen de regerende AK-partij van Erdogan en de Gülen-beweging. Erdogan ziet in de arrestaties de hand van Gülen-aanhangers, die hoge posities zouden bekleden binnen de politie en justitie. Sindsdien heeft Erdogan duizenden politiemensen laten overplaatsen in een poging de macht van de beweging te breken.

De Gülen-beweging is nauw verweven met de AK-partij. Ze trokken lang samen op tegen het machtige leger, de hoeder van de seculiere staat. Maar sinds de macht van het leger is gebroken, is geen sprake meer van een alliantie maar animositeit. (AP, Reuters)