Duits-Nederlandse klopjacht op gewapend duo nabij Enschede

De politie verspreidde gisteren foto’s en namen van twee verdachten. Ongebruikelijk, maar ze zijn „levensgevaarlijk”.

Nederlandse en Duitse politieagenten zijn in de grensstreek in de buurt van Enschede een klopjacht begonnen op een stel dat verdacht wordt van inbraken, gijzelingen en ontvoeringen.

De politie heeft foto’s en namen vrijgegeven van Antonio Marcos van der P. (25) en de 19-jarige Enise Merve B. Omdat het om „levensgevaarlijke” verdachten zou gaan, heeft het Openbaar Ministerie toestemming gegeven voor publicatie.

De twee worden ervan verdacht gisteren een gezin te hebben gegijzeld in Enschede. Ze zijn gevlucht met de vader van het gezin in diens blauwe Honda. In de Duitse stad Ahaus werd de man uit de auto gezet, waarna hij de politie alarmeerde.

Eerder op de dag werd het duo betrapt bij het inbreken in caravans op een camping in Enschede. Een man die het stel betrapte, werd beschoten en belandde in het ziekenhuis.

De politie roept op geen actie te ondernemen tegen het vuurwapengevaarlijke stel. De politie omschrijft hen als een getinte gedrongen man met dikke lippen en een getinte vrouw. De man kwam in 2005 in het nieuws na een ontsnapping uit een strafinrichting in Veenhuizen waar hij jeugd tbs uitzat. Hij pleegde daarna ook een gewapende overval. Het OM wil niet bevestigen dat het om dezelfde man gaat.

De politie verdenkt de twee ook van een inbraak op 10 februari in de woning van een 52-jarige vrouw uit Meppel. Toen het slachtoffer hen overliep, werd ze gekneveld, mishandeld en bedreigd. Vervolgens werd ze tegen haar wil meegenomen in haar auto en de volgende ochtend in de buurt van Lelystad in een bos achtergelaten.

De verdachten zouden op 18 februari ook een overval hebben gepleegd op een woning in Lage Mierde. De bewoner liep daarbij ernstig letsel op.