Dortmund op rozen na ruime zege bij Zenit in Champions League

Marco Reus (in geel en zwart) van Borussia Dortmund in duel met Zenit's Anatoliy Tymoshchuk. Foto AP / Dmitry Lovetsky)

Borussia Dortmund lijkt een plek bij de laatste acht van de Champions League nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De Duitsers, vorig seizoen verliezend finalist, wonnen vanavond de heenwedstrijd van de achtste finale met 4-2 bij Zenit Sint-Petersburg.

Over drie weken is de return in Dortmund.

De wedstrijd was koud vijf minuten onderweg toen de bezoekers zich al in een zetel bevonden. Henrikh Mkhitaryan opende na een solo van Marco Reus van dichtbij de score. Een minuut later was diezelfde Reus het eindstation van een vloeiende aanval. De vroege goal deed de amusementswaarde van het duel geen goed. Dortmund koesterde de voorsprong, terwijl Zenit niet bij machte was iets terug te doen.

Na rust kwam Zenit op gelukkige wijze terug in de wedstrijd. Na geklungel in de Dortmund-defensie kwam de bal voor de voeten van Salomón Rondón. De Venezolaanse spits trof nog de paal, maar de rebound van Oleg Sjatov leverde wel een treffer op.

Exemplarisch voor het krachtsverschil was dat Dortmund even aanzette en meteen de marge weer naar twee tilde. Robert Lewandowski bracht vier minuten later de 1-3 op het bord. Later in de wedstrijd voltrok zich een identieke situatie. Hulk scoorde uit een makkelijk gegeven strafschop de 2-3, maar nog geen minuut later sloeg Dortmund via wederom Lewandowski toe.

Dortmund hield met de zege een opvallende statistiek in stand. Alle vijf tot dusver gespeelde heenwedstrijden in de achtste finales van het kampioenenbal werden gewonnen door de bezoekende ploeg. (Novum)