denken @nrc.nl

Rutte, laat de olie van Gazprom niet binnen

schrijft Faiza Oulahsen.

Op de dag dat ik vrijkwam, is de eerste Noordpoololie opgepompt door het boorplatform Prirazlomnaya van Gazprom. In september voerde ik hier actie tegen en werd ik door Rusland opgepakt. Gazprom heeft onlangs bekendgemaakt dat het de olie naar een raffinaderij in Rotterdam zal verschepen. Ik ben geschokt door dit nieuws en heb premier Rutte hier een brief over geschreven.

Naar olie boren op open zee in het onherbergzame Noordpoolgebied is gekkenwerk. Door ronddrijvend zee-ijs is de kans op lekkages groot. Het vaak slechte weer en de duisternis maken het zeer lastig een gat te dichten en de olie op te ruimen. Bedrijven als Gazprom nemen een onverantwoord risico: ze kunnen een milieuramp veroorzaken.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) moeten we minstens tweederde van de nu bekende fossiele voorraden in de grond laten zitten, om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat de Nederlandse regering actief samenwerkt met het bedrijfsleven om olieboringen op zee in het Russische Noordpoolgebied te faciliteren.

Bescherming tegen olievervuiling alleen is niet genoeg om de Noordpool te redden. Daarvoor is ook goed klimaatbeleid nodig. Het kabinet-Rutte II wil een ambitieuze, Europese duurzame energiedoelstelling voor 2030 tot op heden niet steunen. Dat kan natuurlijk niet. Om uit de neerwaartse klimaatspiraal te komen, moeten we zo snel mogelijk van onze olieverslaving af.

Meer dan vijf miljoen mensen hebben ondertussen onze ‘Bescherm de Noordpool’-petitie getekend. Ook namens deze mensen vraag ik Rutte te voorkomen dat de olie van Prirazlomnaya in onze havens wordt gelost en zich hard te maken voor het beschermen van de Noordpool. Een vooruitstrevende klimaatdoelstelling voor 2030 hoort daarbij.