De schaatscoach die Amerikanen snel leerden haten

Wie: Jillert Anema

Leeftijd: 58

Wat: schaatscoach

Waar: CNBC, 20 februari

Een internationaal debuut deze keer, want in Nederland is het provocerende geluid van Friese schaatscoach Jillert Anema al langer bekend. Zo protesteerde hij tegen de te harde muziek in het Thialfstadion en zei hij om dezelfde reden nooit het Holland Heineken House te zullen bezoeken.

Anema is coach van schaatsers Jorrit Bergsma en Bob de Jong, maar in Amerika dachten ze dat hij de hele Nederlandse succesploeg in Sotsji trainde. Hij werd door nieuwszender CNBC op locatie geïnterviewd en joeg anchorman Joe Kernen de stuipen op het lijf met een frontale aanval op de Amerikaanse arrogantie op sportgebied.

In een soort Engels dat ontleend leek aan het stoned jargon van Dennis Hopper in Easy Rider, met het woordje man aan het einde van elke zin, legde Anema uit waarom de Nederlanders beter waren dan de Amerikanen („Zero medals, man!”). Dat komt namelijk doordat ze alle aandacht en talent investeren in American football, een agressieve sport die in de rest van de wereld niemand begrijpt. Zoiets kun je niet ongestraft beweren op primetime in Amerika.

Kernen, een grijze mastodont die gewoontegetrouw elke succesvolle sporttrainer vol ontzag met „coach” aanspreekt, begon terug te blazen. Hoe durfde coach American football te vergelijken met een sport waarin mensen eindeloos rondjes rijden? Hij had één rit op de 10.000 meter bekeken, en o, wat was dat saai! Geef me een half uur van mijn tijd terug, coach!

Anema begon er plezier in te krijgen en escaleerde vrolijk verder. „You just envy us, man!” Kernens co-host suste dat het misschien wel een beetje raar is dat Amerikanen hun honkbalcompetitie World Series noemen, maar dat er geen buitenland aan te pas komt. Op YouTube was het twistgesprek een hit en de conservatieve talk radio-presentator Rush Limbaugh vergrootte Anemas roem door de volgende dag het accent te imiteren van die „communistische klootzak”. Er is een gouden toekomst in de Amerikaanse media weggelegd voor Anema, als hij dat ambieert.