De boekhoudboef die Zaandam pakte

Bedrog is goed voor toneel. Na een stuk over de vastgoedfraude gaat De val van een Super-man in première. Hoe een kruidenierszaak veranderde in een cynisch concern.

De voltallige cast van De val van een Super-man, vlnr.: George van Houts als de butler, Julia Akkermans als zijn dochter, Victor Löw als Ronald Jan Heijn, Walter Crommelin als de geest van Gerrit Jan Heijn. Jules Croiset als Albert Heijn, Han Römer als Cees van der Hoeven, Joke Tjalsma als zijn eerste vrouw Maria Couperus en Rosa Reuten als ‘poppie-droppie’ Annita van der Hoeven.
De voltallige cast van De val van een Super-man, vlnr.: George van Houts als de butler, Julia Akkermans als zijn dochter, Victor Löw als Ronald Jan Heijn, Walter Crommelin als de geest van Gerrit Jan Heijn. Jules Croiset als Albert Heijn, Han Römer als Cees van der Hoeven, Joke Tjalsma als zijn eerste vrouw Maria Couperus en Rosa Reuten als ‘poppie-droppie’ Annita van der Hoeven. Foto’s Raymond van Olphen

Een schandaal leent zich goed voor volksvermaak. Dat bleek uit het succes van De Verleiders: de Casanova’s van de vastgoedfraude. De mores in het zakenleven spreken tot de verbeelding. Graaiende bestuurders, daar vindt iedereen wat van. Dat is ook het vertrekpunt bij het vervolg: De val van een Super-man gaat over het boekhoudschandaal bij Ahold, het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn. En vooral over Cees van der Hoeven, de gevierde bestuursvoorzitter die van zijn voetstuk donderde.

Er zijn genoeg sappige anekdotes over Ahold, en iedereen kent de Albert Heijn. Het verhaal over de boekhoudboefjes uit Zaandam wordt hier vermengd met de persoonlijke drama’s in de familie Heijn: bestuurder Gerrit Jan die ontvoerd en vermoord werd, broer Albert die door polio in een rolstoel terechtkwam en Ronald Jan, de zoon van Gerrit, die financieel de weg kwijtraakte in de wierookwolken van het Amsterdamse Oibibio.

Stapsgewijs wordt het publiek bijgepraat. Het concern kocht over de hele wereld supermarktketens, vaak maar voor de helft. Echter, in de boekhouding telde de bestuurders de omzet volledig mee. De Aholdtop sloot tegelijkertijd geheime contracten, zogeheten side letters, met de partners af waaruit bleek dat zij niet de baas waren. Op die manier deed het concern zich groter en succesvoller voor dan het was.

Financieel directeur Michiel Meurs was de spil in de malversaties. Maar in het stuk komt hij niet voor. Het verhaal is teruggebracht tot boegbeeld Van der Hoeven, de zonnekoning, die de kruidenierswinkels van de familie Heijn naar de rand van de afgrond brengt.

In De val van een Super-man gaat Van der Hoeven, gespeeld door Han Römer, vlak na zijn aftreden naar het kasteel van Albert Heijn, de kleinzoon van de gelijknamige oprichter, in Engeland. Daar ontrolt zich een vette komedie over wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Kunnen. Want, zo onderwijzen de theatermakers, het gaat hier om interpretaties. En daar is deze zaak van doortrokken.