Coach Anema beledigde de VS - en dat vindt Stephen Colbert niet leuk

De Friese schaatscoach Jillert Anema (coach van onder anderen Jorrit Bergsma) staat in Nederland bekend als een wat apart figuur. En ondertussen ook in de Verenigde Staten. Komiek en talkshowhost Stephen Colbert pakte hem (en Nederland) eens stevig aan.

Want ja, Anema is soms wat apart en uitgesproken. Zo was hij na de gouden medaille van Bergsma volgens de NOS zo blij dat het leek alsof hij net uit het café kwam:

Zie daarvoor ook deze video. Ook “protesteerde hij tegen de te harde muziek in het Thialfstadion en zei hij om dezelfde reden nooit het Holland Heineken House te zullen bezoeken”, schrijft onze televisierecensent Hans Beerekamp vandaag in NRC.

‘Zero medals, man!’

Maar nu is hij dus ook internationaal bekend geworden. Bij de Amerikaanse nieuwszender CNBC, waar ze overigens dachten dat hij de hele Nederlandse succesploeg in Sotsji heeft getraind, kwam hij er de Nederlandse winst (en de Amerikaanse verliezen) nog eens even extra inwrijven met wat opmerkelijke uitspraken.

Anema greep de gelegenheid aan om niet alleen de pakken van de Amerikanen - die ze meerdere keren wisselden in de hoop op beter resultaat - de grond in te boren, maar ook meteen maar de hele Amerikaanse sportmentaliteit.

“You have to believe in yourself, like Americans always do. Americans always believe that they are right, always believe that they’re the best, but that’s not true!”

Ja, misschien ben je de beste als je je eigen spel bedenkt, voegt hij ook nog eens toe. Zoals American football. Dan is het niet zo moeilijk de beste van de wereld te zijn. Ze proberen hem nog te onderbreken, maar Anema is on a roll, inclusief een apart Amerikaans accent en een amicaal “man” aan het eind van haast iedere zin:

“When you play soccer, you don’t even belong to the top thirty of the world.”

Ken je plek, zegt hij. “You’ve got zero medals. Zero, man!” En het gaat nog even door. Bekijk hier hoe hij minutenlang losgaat:

Colbert: ‘You can’t even decide on a name for your damn country

Dat greep komiek en talkshowhost Stephen Colbert in The Colbert Report aan om Nederland eens even terug te pakken. Klompen, middelvingers, tulpen, alles kwam eraan te pas. “You can’t even decide on a name for your damn country“, voegt Colbert toe. Is het Holland, Nederland, de Lage Landen, België’s Canada? Colbert concludeert: ik noem jullie wel gewoon het land waar Hitler linksaf door naar Frankrijk ging. Vanaf 1.35 gaat het los:

The Colbert Report
Get More: Colbert Report Full Episodes,Video Archive

En zo blijft het een over en weer van beledigingen tussen Nederland en VS. Vorige week moest een journalist van The Wall Street Journal nog zijn (ironische) excuses aanbieden nadat hij had gezegd dat juist Nederland het zichzelf wel heel makkelijk had gemaakt met betrekking tot het winnen van medailles door zo opportunistisch te zijn daarvoor een sport uit te kiezen die niemand anders beoefent (schaatsen). In reactie op die opmerking werd hij echter niet belachelijk gemaakt in een Nederlandse talkshow, maar bedreigd.