ChristenUnie trekt steun in als kabinet illegaliteit strafbaar stelt

Leider van de ChristenUnie Arie Slob begin deze maand. Foto ANP / Martijn Beekman

Als het kabinet besluit illegaliteit strafbaar te stellen, trekt de ChristenUnie zijn steun aan andere kabinetsplannen in. Dat zei partijleider Arie Slob vandaag tegen de Volkskrant.

Het is voor het eerst dat een van de ‘constructieve oppositiepartijen’, de drie partijen die afspraken maakten met de regeringscoalitie over steun aan een aantal cruciale kabinetsplannen, zo duidelijk dreigt met het opbreken van de afspraken. Slob zei tegen de Volkskrant:

“Als het kabinet dat wetsvoorstel doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar. Dat maken wij niet mee. Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo’n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken.”

De ChristenUnie is principieel tegen strafbaarstelling van illegaliteit.

De ChristenUnie is samen met D66 en de SGP een belangrijke steunpilaar voor het kabinet Rutte II. De coalitie van VVD en PvdA heeft steun van deze drie partijen nodig om het sociaal-economische deel van het regeerakkoord aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. Het gaat onder meer over voorstellen over de woningmarkt en de pensioenen.

Slob herhaalde zijn dreigement vanavond nog eens in het televisieprogramma Eén op één. Hij ergerde zich recent met name aan een uitspraak van staatssecretaris Teeven, die zei dat na het “zuur” van het kinderpardon het “zoet” zou komen in de vorm van het strafbaar maken van illegaliteit. Slob zei hierover vandaag tegen de Volkskrant:

“Zo praat je niet over deze problematiek. Zo praat je al helemaal niet over kinderen die hier jaren in illegaliteit hebben gewoond, vaak door onze eigen traagheid.”