CBP dreigt met dwangsom tegen WhatsApp om privacyschending

Foto EPA / Andrew Gombert

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigt chatdienst WhatsApp een dwangsom op te leggen omdat het de privacy van niet-whatsappers zou schaden. Dat bevestigt het college aan nrc.nl. Of het CBP de dwangsom kan innen is afwachten.

Bij de installatie van de app wordt gebruikers gevraagd om WhatsApp toegang te geven tot hun adresboek. Vervolgens bewaart de chatdienst deze gegevens op zijn servers. Daar zitten ook telefoonnummers bij van contactpersonen die geen WhatsApp gebruiken. En dat mag niet volgens het Nederlandse recht, aldus het CBP. De dienst zou deze gegevens nodig hebben voor het geval gebruikers alsnog gebruik gaan maken van WhatsApp, schrijft de Volkskrant.

Het blijft nog wel onduidelijk of dat het CBP de dwangsom kan innen. Een CBP-woordvoerder zegt in een reactie:

“Vaak passen bedrijven hun beleid aan als wij ze erop gewezen hebben dat zij in strijd met de wet handelen. WhatsApp heeft, nadat wij vorig jaar ons rapport uitbrachten, aanpassingen gedaan aan hun beleid. Maar hun adresboekbeleid is dus onveranderd gebleven. Momenteel zitten wij in de handhavingsfase, de procedure loopt nog. We kunnen een last onder dwangsom opleggen, maar of wij de dwangsom uiteindelijk kunnen innen is onduidelijk.”

Volgens jurist en NRC-commentator Folkert Jensma is de kans dat het CBP de boete kan innen waarschijnlijk vrij klein:

“WhatsApp heeft geen kantoor in Europa of Nederland en valt daardoor niet onder het Nederlandse recht. De kans lijkt me vrij klein dat WhatsApp voor een rechtszaak naar Nederland zal komen. De kans dat het CBP de boete kan innen acht ik daarom vrij klein.

Als het CBP dit bedrijf wil aanpakken dan zou het dat beter in samenwerking met andere Europese toezichthouders kunnen doen. Net zoals ze dat met Google proberen. Ook Google houdt zich namelijk niet aan Europese regels met betrekking tot het koppelen van persoonsgegevens.”